Дните на скъпия петрол с до 100 долара за барел останаха в миналото. На нивото от 40 долара за барел обаче държавите от ОПЕК взеха решение все пак да задържат производството на черно злато на високо ниво и изглежда тази тенденция ще се задържи.

През почивните дни пък Иран заяви, че добивът им се е увеличил над 2 милиона барела на ден, откакто западните санкции отпаднаха през януари. По този начин обаче свръхпредлагането на пазара продължава да расте.

От Deutsche Bank са публикували карта, в която е отчетен ефектът на евтиния петрол върху всички държави в света. Според нея Саудитска Арабия, Нигерия и Венецуела. От друга страна тези, които са спечелили най-много от ниските цени са Китай, Индия и САЩ.

Според експертите на Deutsche Bank обаче има значителна различа между положението на различните държави спрямо разходите им за добив.

“Докато Нигерия се нуждае от цена от 85 долара за барел, за да балансира бюджета си, то на Кувейт й е нужна такава от 47 долара за барел”, обясняват от финансовата институция.

“Ако държавите, използващи държавни активи, за да намалят своите бюджетни дефицити, докато петролът е евтин, хипотетично Кувейт ще може да продължи да прави това в рамките на следващите 122 години, докато Нигерия ще може да издържи едва шест месеца”, допълват експертите.

А ето как изглежда картата на Deutsche Bank:

Снимка 226478

Източник: Deutsche Bank