Войната в Украйна наближава 100-ия си ден. Русия продължава да се финансира от продажбите на петрол и газ. Нахлуването в Украйна задейства Европейския съюз и САЩ и накара двете сили да преосмислят отношенията си с Русия. Това обаче отнема време, особено за много зависимата от руски горива Европа. Все пак ЕС направи още една стъпка тази седмица, като сключи компромисно споразумение относно вноса на руски петрол.

Русия далеч не остана невредима от санкциите. Корпоративните гиганти избягаха, много от тях се отдръпнаха от активи за милиарди долари, а икономиката върви към дълбока рецесия.

90 на сто от руските компании са "ударени" от западните санкции

90 на сто от руските компании са "ударени" от западните санкции

12 процента спират бизнеса си - изцяло или от части

Тази вреда обаче бива пренебрегвана от президента Путин, вероятно защото хазната е препълнена от приходите от стоки, станали по-доходоносни от всякога благодарение на скока на световните цени, пише Bloomberg.

Дори някои страни да спрат с покупките на енергия, приходите от петрол и газ на Русия ще бъдат около 285 милиарда долара тази година, според оценки на Bloomberg Economics, които се базират на прогнози на Министерството на икономиката. Това би било повече в сравнение с 2021 г. с над една пета.

Страните в ЕС знаят, че трябва да спрат покупките от Русия, чрез които косвено финансират опустошителна война на прага на Европа. Но въпреки сериозната им амбиция, правителства също така осъзнават, че ще има последствия за собствените им икономики.

САЩ вече забраниха руския петрол, но Европа не може изведнъж да се откъсне от тези покупки. Това дава време на Москва да намери други пазари, като гигантите Китай и Индия.

ЕС спира  90% от покупките на петрол от Русия

ЕС спира 90% от покупките на петрол от Русия

България ще има отделен параграф, на който ще има дерогация специално за нас, до края на 2024 г.

Само приходите от износ на петрол на Русия са нараснали с 50% спрямо година по-рано, според Международната агенция по енергетика. Най-големите производители на петрол в Русия имат най-високата комбинирана печалба от почти десетилетие през първото тримесечие, изчислява базираната в Москва SberCIB Investment Research. 

Освен това износът на пшеница продължава на по-високи цени. Засега санкции в сектора на селското стопанство дори не се обсъждат, защото светът е гладен за зърно. Нещо повече - на фона на загрижеността за недостига на храни, Путин обяви, че ще разреши износа на зърно и торове само ако санкциите срещу страната му бъдат премахнати.

Една от големите пробойни в санкциите срещу Русия е желанието на други държави да продължат да купуват петрол.

Индийските рафинерии например закупиха над 40 милиона барела руски петрол от началото на войната до началото на май.

"По-голямата част от света не участва санкциите срещу страната", заяви Уоутър Джейкъбс, който е основател и директор на Erasmus Commodity & Trade Center в университета Erasmus в Ротердам. Според него търговията ще продължи, нуждата от горива ще остане и купувачите в Азия или Близкия изток ще се увеличат.

Що се отнася до газа, Русия има по-малко възможности за пренасочване на доставките. Около 40% от нуждите на ЕС от газ се покриват от Русия и това ще бъде най-трудното прекъсване за блока.

Русия "поема контрола" над износа на пшеница в света?

Русия "поема контрола" над износа на пшеница в света?

Египет, Иран и Турция сега се оказаха най-големите купувачи на зърно от Русия

Доставките за европейските страни нараснаха през февруари и март, след като инвазията предизвика скок на цените. Обемите намаляха благодарение на по-топлото време и доставките на втечнен природен газ от САЩ и други страни.

Дори е сега да не се усеща значително, натискът върху руската икономика в крайна сметка ще се засили.

В Кремъл има известен оптимизъм и може би изненада, че руската икономика не се срина от натиска на санкциите, смятат експерти. Но за в бъдеще остават много въпроси за това как ще оцелеят енергийният и производственият сектори.