Канада надмина САЩ, за да се превърне в най-привлекателната страна за трудовите мигранти, показват резултатите от съвместно проучване на BCG и The Network, основано на данни за 2020 година.

За целите на изследването са интервюирани 209 000 души от 190 страни. То установи, че пандемията от COVID-19 сериозно е повлияла на нагласите на хората към работа в чужбина. Като цяло интересът към преместване заради работа намалява, като хората започват да се привличат от страни, които са в състояние да се противопоставят на коронавируса по-добре от други.

През 2020 г. само около 50% от анкетираните заявиха, че са готови да се преместят в друга държава с цел работа. През 2014 г. 64% от анкетираните са били готови за преместване, през 2018 г. - 57%. Желанието за трудова емиграция е намаляло в почти всички страни.

"Ограничителните политики за трудова имиграция вече отслабиха тенденцията към мобилност - каза старши партньор на BCG и съавтор Райнер Щрак. Пандемията COVID-19 добави нова променлива, принуждавайки хората да бъдат по-предпазливи по отношение на международната трудова релокация. А с развитието работата от вкъщи хората могат да развиват кариерата си практически без необходимост от преместване."

Почти всички страни, които успяха да се придвижат по-високо в Топ 10 на най-популярните места за трудова миграция, имаха сравнително малко коронавирусни инфекции. Това включват Канада, Австралия (третата най-популярна дестинация за емиграция за работа) и Япония (шеста). Две страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, получили международна похвала за успеха си в областта на здравеопазването - Сингапур и Нова Зеландия - стигнаха до класацията в Топ 10 за първи път.

Притесненията за борбата с коронавируса в Европа доведоха до спад в популярността на много дестинации на Стария континент за емиграция с цел работа. Така Германия и Франция спаднах с две места в класацията на BCG и The Network, докато Италия и Испания даже отпаднаха от първите десет.

"За разлика от страни като Италия, Белгия, Швеция или Индия, където показателят за мобилност рязко спадна, в Русия желанието на хората да се преместят с цел работа остава същото", каза Владислав Бутенко, управляващ директор и старши партньор, председател на BCG Русия и ОНД, цитиран от interfax.ru.

В същото време разработването на формати за отдалечена работа отваря нови хоризонти за заетост дори в най-трудната ситуация: 59% от анкетираните руснаци биха се заинтересували да работят за чужда компания, която не е представена в Русия. И това съвпада с глобалната тенденция - 57% от анкетираните потвърдиха интереса си към работа от разстояние, без да се променят местоживеенето си.

Според ръководителя на изследователската служба hh.ru Мария Игнатова (участник в The Network от Русия и ОНД) тенденцията за развитие на "виртуалната" трудова миграция се е превърнала в едно от най-положителните последици от режима на самоизолация и масовия преход към отдалечена заетост в дигиталния сектор на повечето развити страни и Русия не прави изключение.