Катар заяви, че планира да купи 500 млн. долара ливански държавни облигации, за да подпомогне една от най-задлъжнелите страни в света. Еврооблигациите се повишиха най-много от септември насам.

Икономиката на Ливан се нуждае от парична инжекция, за да успокои притежателите на облигации, притиснати от смесени сигнали на държавни служители относно възможността за преструктуриране на дълга този месец.

Финансовият министър на Ливан Али Хасан Халил разтърси пазарите на облигации, когато каза, че страната може да преструктурира дълга си като част от план за възстановяване на публичните финанси, подкопани от бавния икономически растеж, безизходицата на политическия фронт, което остави страната без функциониращо правителство в продължение на месеци и война в съседна Сирия. По-късно той отрече плановете и властите се събраха, за да уверят инвеститорите, че страната ще изпълни задълженията си навреме.

Съобщението дойде ден след като появата на шейх Тамим бин Хамад Ал Тани на арабска икономическа среща на върха породи спекулации, че богатият износител на газ от Персийския залив планира да направи депозит от 1 милиард долара в централната банка на Ливан. Тази инвестиция никога не е била потвърдена.

Доходността на ливанските доларови облигации, дължими към 2028, спадна с 32 базисни точки до малко под 11%, според Bloomberg. Това е най-ниското ниво от 9 януари, ден преди объркването по отношение на плановете за дълга на Ливан, което влоши състоянието на пазарите.

"Това е демонстрация на подкрепа, но няма да бъде достатъчно, за да се справим с предизвикателствата, пред които е изправена страната", каза Мохиденд Кронфол, главен инвестиционен директор на Franklin Templeton Investments. "Най-важният приоритет трябва да бъде възстановяването и запазването на доверието в ливанската банкова система и това може да се случи само с правителството и с надеждна програма за структурни реформи".

В първото по рода си посещение в Ливан в неделя катарският държавен глава участва в арабската икономическа среща на върха, пренебрегвана от повечето други лидери. Страната е блокирана от бойкот от юни 2017 г. от по-големите си съседи Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които я обвиняват, че се намесва във вътрешните им дела и е приближена твърде много до Иран. Катар отрича тези твърдения.

Като най-големият износител на втечнен природен газ в света, Катар често играе ролята на благодетел, раздавайки пари и обещания в регион, раздиран от вражди. Емирът се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган в разгара на финансовата криза в Турция през миналата година и обеща да инвестира 15 млрд. долара в страната. През 2012 г. Катар направи депозит в централната банка на Египет.

Планът на Катар ще даде на инвеститорите известна увереност, че ще има купувач от последна инстанция за ливански еврооблигации, казва Ричард Сегал, старши анализатор в Manulife Asset Management в Лондон.