Китай обяви нов списък от 79 американски продукта, отговарящи на условията за отказ от тарифи, наложени в разгара на двустранната търговска война, на фона на продължаващия натиск върху Пекин за увеличаване на вноса на стоки от САЩ, пише Reuters.

Китайското министерство на финансите заяви в изявление, че решението за новите стоки, които излизат от списъка за тарифиране, ще влезе в сила на 19 май и ще бъде в сила до 18 май 2021 година.

Списъкът на продуктите, които няма повече да бъдат облагани с допълнителни такси, включва видове руди от редкоземни метали, златни руди, сребърни руди и концентрати.

Министерството в Китай не разкри общата стойността на вноса на продуктите. През месец февруари Пекин заяви, че ще предостави облекчения за 696 американски стоки, включително ключови продукти като соя и свинско месо.

Тръмп заплаши да прекрати търговската сделка с Китай

Тръмп заплаши да прекрати търговската сделка с Китай

Ако Пекин не спази обещанието си да купи продукти и услуги за още $200 млрд.

Най-добрите търговски преговарящи в Пекин и Вашингтон проведоха разговор миналата седмица и обсъдиха изпълнението на сделката от фаза 1, подписана през януари.

Съгласно споразумението, Китай ще трябва да увеличи сделките за стоки от САЩ от изходната стойност от 2017 година с 200 милиарда долара за две години, което е с около 77 милиарда долара повече покупки през първата година и 123 милиарда  долара повече през втората година.

Подновеното напрежение между двете страни, предизвикано от пандемията новия коронавирус, започнала в Китай в края на миналата година, също повдига въпроси относно търговското примирие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще прекрати сделката, ако Китай не изпълни ангажиментите си за увеличаване на вноса.

Китайски източници обаче също информират, че някои правителствени съветници настояват Пекин да промени търговската сделка и да договори по-благоприятни условия за Китай.

Китай може да започне да продава американски дълг

Най-големият кредитор на САЩ може да започне да продава дълга

След като американски медии коментираха идея на Вашингтон да обяви дефолт по заемите към Пекин