Китай скоро може да намали огромното количество американски дълг, което притежава, пише The South China Morning Post. Ходът на Пекин идва в отговор на възвърналото се търговско напрежение и война на думи между двете най-големи икономики в света относно произхода и мерките срещу пандемията от коронавирус, казват анализатори.

Новината идва на фона и на материали в американските медии, според които Белият дом обмисля няколко мерки за компенсиране на разходите за справяне с пандемията, включително решение САЩ да не плати част или целия дълг, който правителството дължи на Китай. Сумата възлиза на $1,1 трлн.

Докато анализатори казват, че е съвсем малко вероятно САЩ да предприеме "ядрената опция", самата идея, че нещо подобно се обсъжда подчертава, че за Пекин е важно да се изолира от риска, като намали дълга.

От своя страна подобен ход може да се превърне в проблем за пазара на щатски държавни облигации в момент, в който Вашингтон увеличава значително емитирането, за да плати за редица програми, насочени към справяне с щетите от вируса. "Идеята е толкова абсурдна, че трябва да се преосмисли дали този, който я е направил, има капацитета да заема позицията си", посочва Клиф Тан, директор в MUFG Bank. "Смятаме, че това е политическа игра за преизбирането на Доналд Тръмп", каза той и допълни, че подобен ход би унищожил финансирането на федералния дефицит на САЩ.

Анализатори посочват още, че всяко решение на Вашингтон да откаже плащане на дълг към Пекин - в крайна сметка обявяването на дефолт по него - ще увреди и американските интереси, тъй като ще унищожи доверието на инвеститорите. Това ще покачи значително и лихвите и САЩ ще трябва да заема средства далеч по-скъпо - не само правителството ще плаща повече, но и бизнеса и потребителите. А това ще бъде мощен удар срещу вече слабата американска икономика.

Към момента доходността на щатските облигации продължава да е близо до рекордно ниски нива, което подсказва, че пазарите засега не обръщат внимание на щурата идея.

Не така обаче реагират политическите лидери на Китай. Ирис Панг, главен икономист в ING Bank за Китай, обаче посочва, че Пекин, освен ако няма друг избор, трябва да избягва масовите разпродажби на щатски дълг и първо да обмисли други мерки.

Подобен ход ще нанесе удар и по долара, ще свали цената на облигациите и ще накара лихвите да се изстрелят. В крайна сметка това ще доведе до световна финансова катастрофа, която ще засегне и Китай. Затова анализатори предлагат Пекин да намали значително - или направо да спре - да купува нов американски дълг, като така с течение на времето намали общото количество облигации, които притежава.

В същото време Пекин може да обмисли и въвеждането на собствени мита, или пък намаление на покупките от американския земеделски сектор. Китай се съгласи да купи допълнителни стоки и услуги на стойност $200 млрд. повече, спрямо нивата от 2017 г.

Отдавна има призиви Китай да диверсифицира чуждестранните си резерви. Една трета от тях са в щатски облигации, като миналата година Китай изпревари Япония като най-големият кредитор на САЩ.

Тръмп заплаши да прекрати търговската сделка с Китай

Тръмп заплаши да прекрати търговската сделка с Китай

Ако Пекин не спази обещанието си да купи продукти и услуги за още $200 млрд.