Китай е напът да изпревари Щатите като най-голяма икономика в света с няколко години по-рано от очакването. Причина за това е разликата във възстановяването на двете държави от корона кризата. Това казват анализатори, цитирани от CNBC.

През миналата седмица САЩ отчетоха 2,3% спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) за 2020 година до 20,93 трилиона долара, според предварителните изчисления. От друга страна Китай обяви, че очаква експанзия от 2,3 на сто за изминалите 12 месеца до 101,6 трилиона юана или около 14,7 трилиона долара.

Това би поставило китайската икономика едва на 6,2 трилиона долара зад американската при разлика от 7,1 трилиона долара между двете към 2019 година.

"Тези данни са в съответствие с нашето очакване, че пандемията е била много по-голям удар за икономиката на САЩ, отколкото за тази на Китай", посочва Роб Субараман, който е експерт от Nomura. "Вярваме, че при разумни прогнози за растеж китайската икономика ще успее да задмине САЩ през 2028 година", добавя той.

Специалистът добавя, че ако китайският юан затвърди позицията си и достигне ниво от около 6 юана за щатски долар, тогава азиатската страна ще успее да застане на първото място с две години по-рано - през 2026 година.

"Последните данни за БВП показват, че възстановяването на Китай се намина в силен момент в края на 2020 година заради успехът на страната да задържи развитието на пандемията", казва от своя страна Тай Хуи, който е главен пазарен стратег в JP Morgan Asset за Азия.

Според неговите изчисления все пак ще бъдат необходими малко повече години или около десетилетие за Китай да изпревари Щатите по БВП.

Истинското предизвикателство за азиатската държава обаче ще бъде да настигне САЩ по БВП на глава от населението. Засега азиатската държава е много по-назад по този показател с около 11 000 долара на човек през 2020 година. За сравнение на американския пазар БВП на глава от населението е около 5 пъти по-голям - 63 000 долара.