Китай препродава излишните си ресурси от втечнен газ, закупен от Съединените щати, на Европа, поради по-ниското вътрешно търсене на втечнен природен газ (LNG). Това съобщи вестник The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници.

"Китайските компании, които са подписали дългосрочни договори за закупуване на втечнен природен газ от САЩ, продават излишъците и печелят стотици милиони долари от всяка доставка с танкер", се казва в статията на WSJ. Уточнява се, че основните потребители на препродавания LNG са европейски страни, Япония и Южна Корея.

В същото време, от началото на 2022 г. в Китай са акостирали 7 пъти по-малко на брой американски танкери с втечнен газ, отколкото през същия период на 2021 г. (133 срещу 19).

Ще помогне ли САЩ на Европа с газ за зимата

Ще помогне ли САЩ на Европа с газ за зимата

Мнението на ръководители на американски енергийни компании

По информация на американското издание, въпреки общото увеличение на продажбите на LNG от Китай към страните от ЕС, тези допълнителни обеми не са достатъчни, за да помогнат на Европа да избегне влошаване на енергийната криза тази зима. "Русия се обърна към Китай за икономическа и политическа подкрепа след нахлуването в Украйна, но китайските компании подкопават нейните опити да всее разногласия в Европа чрез спиране на износа на газ", предполагат анализатори от изданието.

Износът на LNG от Русия за Китай е нараснал с 30% тази година, според данни за доставката на ресурса, с които WSJ разполага. Русия обаче доставя газ на Китай по газопровода "Силата на Сибир" с голяма отстъпка, докато китайската страна печели, като препродава излишъците "на изгодни цени" и характеризира енергийното сътрудничество като "взаимноизгодно". Това становище споделят представители на пекинските компании Rystad Energy и PetroChina International.

Преди близо месец турският вестник Yeni Safak отбеляза, че Китай препродава руски втечнен газ на Европа с висока надценка, чиято директна доставка за ЕС е обект на редица ограничения. А от "Газпром" тогава са уточнили, че обемът на газовите доставки от Русия за Китай през първата половина на 2022 г., се е увеличил с 63% на годишна база, надвишавайки вътрешното търсене в Китай.

Светът „жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Светът „жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Плановете за заводи за LNG на САЩ, Катар, Мозамбик, и кога ще заработят