В "навечерието" на студеното време, в Европа търсят алтернативни доставчици на петрол и газ, вместо тези от Русия. Впрочем, през пролетта от САЩ идваха обнадеждаващи изявления, че те ще помогнат на Европа с доставка на енергоносители, пише в коментар на РИА Новости, на основата на пазарна информация и мнения на американски анализатори.

Но сега, по мненията на анализатори и пазарни играчи, възможностите на американския износ на енергоносители са почти на предела си.

Обемът на износа от САЩ за Европа на втечнен природен газ (LNG) е скочил три пъти в сравнение с миналата година. Същевременно, скокът в пъти на цените на енергоносителите е много "добре дошъл" за американските компании, добиващи шистов газ и нефт. С такава висока доходност, те са в състояние да инвестират в повишение на капацитета си.

Производствените мощности в САЩ бяха натоварени до пълен капацитет, беше пуснат нов завод Calcasieu Pass за производство на 12 милиона тона LNG годишно. Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че 75% от износа на американски LNG отива в Европа, средно 10 милиарда кубически метра на месец.

Износът на втечнен газ от САЩ се свива с 20%

Износът на втечнен газ от САЩ се свива с 20%

Причината е аварията преди дни на един от най-големите заводи за LNG в САЩ

За сравнение, Русия достави около 155 милиарда кубически метра газ за ЕС през 2021 г. Обаче експерти казват, че задокеанските производители на втечнен газ вече са достигнали "тавана" на капацитета си и няма да могат да увеличат още производството, за да компенсират дефицита, когато ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол влезе в сила в края на годината.

По данни на американската инвестиционна компания Quantum Energy Partners, износът на втечнен газ (LNG) и петрол от САЩ за Европейския съюз е почти достигнал предела си.

Испания стана най-големият в света вносител на руски втечнен газ

Европейската страна, която стана най-големият в света вносител на руски втечнен газ

За което похарчи значителна сума

"САЩ не са в състояние да добиват повече петрол и газ. Няма да има помощ за Европа - нито с петрол, нито с газ", казва Уил Ван Ло, ръководител на Quantum Energy Partners. Пазарните играчи говорят за същото.

"САЩ увеличиха доставките на енергоносители главно за да се възползват от високите цени в Европа", коментира Скот Шефилд, главен изпълнителен директор на петролната компания Pioneer Natural Resources.

Спиране на производството

Заради енергийната криза предприятия в Европа затварят едно след друго. Например от септември словашкият Slovalco, който е основният доставчик на алуминий в Европа, ограничава производството си.

Същото съобщават и от холандския завод за цинк Budel. "На пауза" е полския ANWIL, норвежкият Yara работи с намален капацитет до 35%. А в Германия разформироват филиалите на SKW Sticksoffwerke Piesteritz.

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея