Китайските преки чуждестранни инвестиции зад граница през 2018 г. са спаднали с 9,6% до 143,04 милиарда долара на фона на нарастващите ограничения за изнасяне на капитал от страната. Това пише South China Morning Post, позовавайки се на данни от Министерството на търговията на Китай.

Намаление на тези инвестиции се регистрира за втора поредна година. През 2017 г. преките чуждестранни инвестиции на Китай паднаха с 19,3%.

"Новият път на коприната" може да създаде дългови проблеми на редица страни

"Новият път на коприната" може да създаде дългови проблеми на редица страни

И да даде възможност на Китай да придобие контрол над тях

С течение на годините преките чуждестранни инвестиции на Китай зад граница нарастват, стимулирани от правителствени програми като "Един пояс - един път". Тази мащабна търговска и инфраструктурна инициатива, стартирана от Китай през 2013 г., има за цел да свърже страните от Азия, Европа, Африка и Близкия изток с мрежа от пристанища, пътища, летища, тръбопроводи и други инфраструктурни проекти.

След пика си през 2016 г. чуждестранните инвестиции на Китай започнаха да намаляват в резултат на регулаторния контрол и затягането на условията за ликвидност в страната.

Освен това през последните години страни като Пакистан, Малайзия и Сиера Леоне отлагат или отменят планираните ангажименти по проекта "Един пояс - един път" по различни причини, включително политическа промени и съпротива от местните общности.

Китайските инвестиции в Северна Америка и Европа са паднали с над 70%

Китайските инвестиции в Северна Америка и Европа са паднали с над 70%

Засилване на ограниченията и регулациите и от двете страни

В допълнение, поради факта, че отношенията на Китай със Запада, включително със Съединените щати и Европейския съюз, стават все по-напрегнати, анализаторите отбелязват "голяма враждебност от страна на чуждите държави към китайските инвестиции".

В уебсайта на Министерството на търговията се отбелязва, че въпреки спада "влиянието на Китай в глобалните преки чуждестранни инвестиции продължава да се разраства". Китай остава вторият по големина чуждестранен инвеститор в света, след Япония, докато в световен мащаб преките чуждестранни инвестиции намаляват с 29%.

Министерството цитира данни за китайските инвестиции по държави, като значителна част от спада да се дължи на САЩ.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

Данните на Rhodium Group през януари показват, че китайските инвестиции в Съединените щати са намалели с 83% от 29 милиарда долара през 2017 г. на 5 милиарда долара през 2018 година. Това е резултат от ограниченията за чуждестранните сделки, въведени в Китай, по-строг контрол върху чуждестранните инвестиции в САЩ и напрежението между двете най-големи икономики в света.

Рейтингова агенция Moody's Investors Service предупреди през август, че инвестициите на Китай в чужбина вероятно ще забавят растежа си или дори ще намалят през следващите няколко години, тъй като геополитическите и икономическите рискове се увеличават в световен мащаб.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай през 2018 г. възлизат на 135 милиарда долара.