В класацията на най-големите градове в страните от Г-20 с най-ниско ниво на безработица, начело е руската столица Москва. Това съобщава Прайм, цитирайки Мария Багреева, ръководител на отдела за икономическа политика и развитие на Москва.

"Руската столица оглави класацията на най-големите градове в страните от Г-20 с най-ниско ниво на безработица, изпреварвайки Лондон, Париж, Берлин, Токио, Шанхай и други световни мегаполиси", съобщават от кметството на Москва.

Отбелязва се, че класацията е направена от Аналитичния център на руската столица, за да се сравнят нивата на безработица в различни страни и градове по методологията на Международната организация на труда (МОТ). Списъкът включва Москва и 20 други крупни градове от Г-20, сравними с Москва по отношение на населението, размер и икономическа структура.

"За първото полугодие на 2022 г. безработицата в Москва, изчислена по методологията на МОТ, е 2,2%. Показателят се върна на нивата от първата половина на 2020 г., което показва възстановяване на икономиката на столицата след пандемията и високата й устойчивост на кризата, породена от санкциите", обяснява Багреева.

В класацията за най-ниска безработица, след Москва се нареждат: Токио (където безработицата по методиката на МОТ през първата половина на тази година е 2,8%), Сидни - 3,2%, Ню Йорк - 4,4%, Рияд - 4,5%, Лондон - 4,6%.

Най-висок процент на безработица от страните от Г-20 през първото полугодие е регистриран в големите градове на Бразилия - над 10%.

Почти всички мегаполиси на Г-20 през първите шест месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година показват постепенно възстановяване на пазара на труда след повишената безработица по време на пандемията от коронавирус, а в някои градове показателят се е подобрил почти двойно.