190 милиона лева са загубите за бюджета от търговията на нелегални цигари за 2017 г. З за последните 11 години приходите за криминалния свят от продажбата им достигат до 3,6 милиарда лева, сочи изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), представено днес. Добрата новина е, че за последните три години се отчита спад на потреблението на тютюневи изделия без платен акциз.

През 2017 г. делът на незаконните цигари в общия пазар е 6,6%, а през 2014 г. той е бил цели 18,5%. Изследването на ИПИ, заедно с Алфа Рисърч, проведено сред 5 200 пушачи в цялата страна, показва 5,6% нелегални кутии цигари при общо 87,5% показани от респондентите кутии. Допитването сочи още, че през последните две-три години 11,7% от запитаните са купували поне веднъж нелегални цигари.

Средната цена на кутия незаконни цигари е 3,50 лева, при средна за тези с бандерол, предназначени за нашия пазар, от 5,10 лева.

Над 90% от тези, които пушат незаконни цигари, го правят заради цената. 7 на всеки сто ги избират заради липсата на неприятни надписи и озбражения, а 4,9% заради качеството. Те най-често си ги купуват от прители или близки (37,8%), от улицата (35,7%) и от открит пазар (25,9%).

Изследването е проведено в 15 града, като най-висок дял на пушещите незаконни цигари се регистрира в Свиленград (17,4%), Плевен (16,6%), Хасково (13,2%) и Видин (9,9%).

Цели 70% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас пък е нелегален. Делът на пазара на тютюна срещу фабричните цигари обаче е съвсем ограничен - цели 96,2% от пушачите си купуват кутии. Приходите за бюджета от общо 2,3 милиона пушачи у нас за бюджета са 3,3 милиарда лева от фабрични цигари и приблизително 46,4 милиона лева от тютюн.

Цели 41% от тях са готови да пропушат нелегални цигари, като половината от тях ще го направят при рязък скок на цената на тези с бандерол. Това се вижда ясно и от историческите данни - при резкия скок на акцизите през 2010 г. легалното потребление рязко намаля, а нелегалният пазар достигна над 30% от общия.

Борбата с незаконната търговия на тютюневи изделия е важна за бюджета на страната. През 2017 г. приходите за държавата са били 2,9 милиарда лева - 10% от всички данъчно-осигурителни приходи по консолидираната фискална програма на страната. Цигарите са най-тежко обложеният продукт на пазара и към текущия момент над 85% от крайната цена на най-купуваните цигари се формира от начислените акциз и ДДС.

Светослав Владимиров от Централно митническо управление посочи, че за цялата 2017 г. митничарите са заловили 37 милиона къса незаконни цигари и 16 хил. кг. тютюн. За първите четири месеца на настоящата година са заловени 33 милиона къса, а до края на май и 34 хил. кг. тютюн.

Анализът на ИПИ показва, че регулаторната рамка за борба с нелегалните тютюневи изделия е добра, но се забелязват сериозни проблеми в работата на прокуратурата, която при прекратяване на производство за квалифицирана контрабанда не уведомява митниците за започване на административно производство.

Кои са най-пушените марки цигари?

Изследването на Алфа Рисърч показва и кои са най-популярните марки цигари в България. 21,9% от респондентите избират Karelia, 11,8% - Victory, а 10,1% - Marlboro. Eva имат пазарен дял от 9,1%, Rothmans - 7,1%. King имат 5,4% дял.