Европейският съюз като цяло е похарчил през второто тримесечие на тази година почти 4 пъти повече средства за внос на природен газ - общо около 75 милиарда евро, следва от доклад на Европейската комисия, съобщи "Ведомости".

"ЕС е изразходвал приблизително 75 милиарда евро за внос на газ през второто тримесечие на 2022 г. - в сравнение с 20 милиарда евро през второто тримесечие на 2021 г. - от които 23 милиарда евро (30%) са отишли ​​за внос на руски газ", се казва в документа. От ЕК отбелязват, че нарастването на средствата се дължи основно на по-високите цени на газа.

При това, потреблението на газ в ЕС през второто тримесечие на годината (април-юни) е спаднало с 16% на годишна база, или с 13,9 милиарда кубически метра, до 71 милиарда кубически метра, се уточнява в документа.

Енергийната криза при Западните страни е свързана основно с намаляването на руските енергийни доставки за Европа, което пък е следствие от наложените санкции. Ръководни представители на ЕС неведнъж са признавали, че Европа сега я очаква трудна зима.

Директорът на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Алфред Камер по-рано отбеляза, че хипотетично пълно спиране на доставките на руски природен газ за ЕС, съчетано със студена зима, може да доведе до намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) с до 3% в редица държави от Централна и Източна Европа.

По думите на Камер, цените на енергоносителите вече много са се повишили и едва ли скоро ще се върнат на нивото, на което бяха преди началото на руската инвазия в Украйна.

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка