Екстремната бедност ще се увеличи през тази година за първи път от повече от две десетилетия, като се очаква коронавирусът да тласне до 115 милиона души в тази категория, според Световната банка

До 2021 г. те може да достигнат до 150 милиона, пише BBC.

Крайната бедност се определя когато човек е принуден да живее с по-малко от 1,90 долара на ден.

Това ще бъде първото значително увеличение на бедността от 1998 г. насам, когато азиатската финансова криза разтърси световната икономика.

Преди пандемията, се очакваше степента на крайна бедност да спадне до 7,9% през 2020 г. Но сега тя вероятно ще засегне между 9,1% и 9,4% от населението в света тази година, според двугодишния доклад за бедността на Световнта банка.

В същото време милиардерите достигна рекордни върхове на богатството си по време на пандемията, като най-много печелеха ръководителите в технологичната индустрия.

Докладът на Световната банка установява, че много от хората, които ще бъдат тласнати към бедност ще бъдат в страни, които вече имат високи нива на бедност, като 82% от общия брой се очакват в държавите, класифицирани със средни доходи.

Напредъкът в намаляването на глобалната бедност вече се забавя дори преди кризата Covid-19, според банката.

"Пандемията и глобалната рецесия могат да доведат до над 1,4% от населението на света в крайна бедност", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас. По думите му, за да обърнат този "сериозен спад", страните ще трябва да се подготвят за различна икономика след коронавируса, като позволят на капитала, труда, уменията и иновациите да се преместят в нови бизнеси и сектори.

Той обеща подкрепата на Световната банка за развиващите се страни, "тъй като те работят за устойчиво и приобщаващо възстановяване".

Кредиторът предлага безвъзмездни средства и нисколихвени заеми на стойност 160 млрд. долара, в помощ на 100 по-бедни страни да се справят с кризата.