Москва няма да загуби, а може да спечели, ако Европейският съюз наложи ембарго (забрана) на вноса на петрол от Русия. Това пише в свой анализ икономическият наблюдател от швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung, Хералд Хосп.

"Тъй като евентуалната загуба на обемите от Русия на и без това напрегнатия световен петролен пазар ще доведе до по-високи цени на енергоносителите, Москва е възможно в крайна сметка да получи повече финансови постъпления от продажби на петрол, отколкото без ембаргото на Европа.

Причината е, че в такъв случай по-високата цена ще компенсира по-малките продадени обеми", пише Хосп.

Той смята, че планираното постепенно влизане в сила на забраната за внос на руски нефт само ще увеличи ползите за Москва. При подобно развитие на събитията, цените на петрола и вероятно на другите енергоносители веднага ще скочат, но Русия ще продължи да доставя още известно време петрол на ЕС, който вече е на по-високи цени, обяснява икономическият наблюдател.

От ембарго на руския нефт ще има и други печеливши. От забраната на Европа ще се възползват Китай и Индия, които ще продължат да купуват руски петрол, но ще могат да го получават на по-ниски цени от тези на световните пазари, смята Хосп.

На каква занижена цена Индия купува руския петрол

На каква занижена цена Индия купува руския петрол

Вносът от Русия за 2 месеца надмина целия обем за миналата година