През последната година цената на златото нарасна значително - от 1300 до над 1700 долара за тройунция, което не е учудващо, предвид несигурността пред икономиката. Но друг метал се очаква да поскъпне още повече и по-бързо.

Това, според анализаторът от Independent Speculator Лобо Тигре, ще бъде уранът. По думите му в момента се наблюдава дефицит заради срива на веригата на доставки, а същевременно търсенето му се задържа относително непроменено, особено в сравнение с други суровини, които бяха засегнати сериозно от рецесията, сред които е петролът.

САЩ може да започне да трупа национален резерв от уран

САЩ може да започне да трупа национален резерв от уран

Може ли липсата на ядрено гориво да бъде въпрос от национална сигурност?

"Пазарът на уран изпитва структурен дефицит от известно време", каза Тигре. "Добивът на мините от много години не е достатъчен. До момента това работеше, защото голяма част от наземните добиви достигаха до пазара, особено след инцидента в АЕЦ "Фукушима I".

Но от миналата година вторичното предлагане започна да се понижава, отбелязва експертът. Свиването на доставките и задържащото се високо търсене доведоха до рязко изстрелване на урана с почти 36% от 16 март тази година до днес, като тя достигна 32,73 долара за един паунд (който се равнява на 0,435 кг.).

Графика: Цена на урана от началото на годината

Снимка 477507

Източник: Tradingeconomics

Източник: Tradingeconomics

"Нещо повече, в момента някои мини започнаха да спират дейността, при това не говорим за някои маргинални производители, а тези, които предлагат най-ниските цени", каза Тигре. "Те ще добият с 16% по-малко уран от очакваното."

А не се очаква търсенето на уран да се свие, за разлика от други енергийни продукти, защото то не зависи от замразяването на икономиката.