След месеци на подоготвка и колебания, Куба се отказа от сливането на двете си валути. Централната банка на страната отрече спекулациите, че ще изтегли от обращение една от двете национални валути през предстоящия уикенд.

През последните дни множество нервни кубинци побързаха да обменят средствата си от кубинско конвертируемо песо (КУК) в кубинско песо (КУП).

Датата, на която ще започне дългоочакваният процес на т. нар. "парично обединение" все още не е определена, съобщи централната банка в изявление цитирано от държавните медии.

Куба се отказва от двойната валута. Как ще й се отрази това?

Единствената държава с 2 валути се отказва от тях. Как ще й се отрази това?

Островът на свободата най-после ще се освободи от необичайната парична система

"През последните няколко дни броят на хората, които се опитват да обменят КУК в песо в банковите офиси и в обменните бюра, се е увеличил. Това се дължи на невярната информация, която в следващите няколко дни КУК ще бъде изтеглена от обращение", посочва монетарната институция.

Една държава, две валути

В продължение на повече от две десетилетия страната използва 2 валути: песото, в което се плащат повечето заплати и местните стоки и КУК, който се използва в туристическата индустрия, външната търговия, престижните заведения за хранене и складовете, съхраняващи вносни стоки.

Нито една от двете не е законно платежно средство извън страната, която ги обменя по различен курс в зависимост от естеството на сделката, усложнявайки счетоводството, оценката на изпълнението и търговията за държавните компании.

Куба: Династията Кастро си отива, проблемите в икономиката остават

Куба: Династията Кастро си отива, проблемите в икономиката остават

Новият президент Диас-Канел се заема с трудна задача

Плановете, приети от Комунистическата партия през 2011 г. под ръководството на Раул Кастро, за подобряване на работата на страдащата социалистическа икономика чрез въвеждане на пазарни механизми, включват обединяване на валута. Кастро обяви, че песото ще остане, а КУК ще отиде в историята.

Но политическият лидер не съобщи кога ще се извърши прехода. В края на миналата година Кастро заяви, че реформата вече не може да бъде забавяна, засилвайки спекулациите, че тя може да бъде обявена преди оттеглянето му от президентския пост на 19 април. Макар че се отказва от президентството, той ще остане начело на комунистическата партия до 2021 г.

За да успокои обществените вълнения, централната банка потвърди решението на партията от последния й конгрес да се гарантират банкови депозити по сметки в чуждестранни валути, КУК и песо.