Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че е стартирала внезапна проверка на Българската петролна и газова асоциация.

Действията от страна на регулатора дойдоха, след като в края на февруари беше образувано производство за установяване на  злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики (картелни споразумения) на пазара на горива у нас.

Представено тогава проучване на КЗК показа, че има идентичност в ценовата политика на дружествата в сектора, прилагана от дружествата „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД.

Разследват големите търговци на горива у нас за картелни споразумения

Разследват големите търговци на горива у нас за картелни споразумения

КЗК с анализ на конкурентната среда в бранша

“При проверката КЗК има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация”, се посочва в официалното съобщение на регулатора.

В официалния си коментар по случая от Българската петролна и газова асоциация посочват, че техният екип е оказал пълно съдействие на проверяващите.

"Проверката е стандартна практика по закон и ние ще сътрудничим по всички възможни и необходими начини.Отново заявяваме, че членовете на БПГА не са и никога не са били в забранени споразумения помежду си. По тази причина няма от какво да се притесняваме и сме напълно открити и прозрачни. Надяваме се, че както ние сме проверявани, така ще бъдат проверени и останалите участници на пазара. Противното би означавало, че държавата взима страна", посочват от организацията.