Богатата на природни ресурси Южна Африка е втората по големина икономика на Черния континент, но все още тя изостава зад Нигерия благодарение на развитият енергиен сектор и големите петролни залежи на втората. Наскоро откритото мащабно находище на природен газ обаче може да превърне африканската държава в сериозен конкурент на нигерийския енергиен сектор.

Френската Total наскоро откри сериозни залежи в региона на южноафриканския град Мосъл Бей, а според първоначалните изчисления обемът им се равнява на между 500 милиона и над 1 милиард барела петролен еквивалент.

Въпреки че на първо четене това звучи като една много добра новина за страната, дългата история на проблемния енергиен сектор в Африка предполага, че бъдещето му остава несигурно, пишат в свой анализ от специализирания сайт Oil Prices.

Като препъни камък след откритието на Total се явява националният план Integrated Resource Plan (IRP), в който е заложена политиката на страната за развитието на индустрията за периода от 2010 до 2030 година. Засега той е ревизиран само веднъж - през 2011 година.

През 2018 година е предложена актуализацията, предвиждаща въвеждането в действие на допълнително 8100 MW капацитет за производство на електроенергия от природен газ, но тя все още не е приета от властите в страната.

Ако Южна Африка иска да даде тласък на икономиката си и да се превърне в лидер в енергийния сектор на континента, правителството в страната ще трябва да забърза необходимите промени, засягащи политиката ѝ в тази област.

"Това не е лесна задача, като се има предвид, че понастоящем енергийната политика на Южна Африка е доста променлива. Само месеци преди откритието на значителните залежи на природен газ от Total, ресорното министерство наложи мораториум на всички заявления за проучване на нефт и газ, а след това започна актуализиране на процедурата за лицензиране", посочват от Oil Prices.

В резултат на тези действия друг гигант в индустрията - Shell, се отказа от плановете си да търси петрол в Южна Африка, а като причина за това беше посочена "законодателната несигурност" в страната.

Днес следващите действия на правителството ще бъдат от решаващо значение за развитието на проекта в Мосъл Бей. А този път, ако действията на властта в страната не отговорят на нуждите на индустрията, Кейптаун рискува загуба на потенциални приходи от 1 трилион ранда или над 73 милиарда долара за южноафриканската икономика в следващите 20 години.