Продажбите на месо в САЩ падат с повече от 12% на годишна база. Търсенето на говеждо в Европа се очаква да спадне с 1% тази година. Дори Аржентина, където се консумира много месо, потреблението на говеждо  на глава от населението е спаднало с почти 4% за година.

Потреблението на месо намалява по целия свят, а това може да се окаже начало на революция в консумацията на животинските протеини.

Покачването на цените е сред ключовите фактори за намаленото търсене. Осем месеца подред цените на местния протеин се покачват, според данни на ООН.

Но не само цените, а и тенденцията за все повече да отказващи месото заради опасения относно околната среда, хуманното отношение към животните, се засилва и потиска търсенето. "Месната индустрия не е била толкова застрашена, колкото досега", свята Том Рийс от изследователския център Euromonitor International в Лондон.

"Ако месото стане твърде скъпо, потребителите ще намалят консумацията, ако не могат да си го позволят. Но фундаменталните промени се дължат и на променящите се нагласи на потребителите", каза Рийс.

Аржентина забрани износа на говеждо месо за месец

Аржентина забрани износа на говеждо месо за месец

Заради повишаването на цените на вътрешния пазар

В същото време се очаква производството на месо да нарасне тази година, след като Китай се възстановява от огнището на африканска чума по свинете, опустошила множество добитък в страната. Организацията за прехрана и земеделие на ООН изчислява, че потреблението на месо на глава от населението в световен мащаб ще нарасне с 1,2% през 2021 г., след като през миналата година се е свило с 0,7%, като прогнозата й се базира главно на възстановяването на производството на свинско месо в Китай. И въпреки това дори там храненето на растителна основа придобива популярност.

В страната, известна като един от големите консуматори на месо - Аржентина, високите цени ограничават потреблението на месо. Месарят Рикардо Ламбоглия от Буенос Айрес казва, че пандемията е убила бизнеса му. "Преди продавахме от 4000 до 5000 килограма на месец, а сега е повече от 2000. "