През тази седмица Световната банка представи своя доклад за паричните преводи на мигрантите в чужбина към родните им държави. Според него техният обем е нараснал със 7 на сто до 613 милиарда долара през 2017 година.

На първо място като получател на най-много средства е Индия с резултат от 69 милиарда долара, следвана от Китай с 64 милиарда долара. В топ 5 влизат още Филипините, Мексико и Нигерия.

Въпреки огромните обеми на трансферите към тези страни обаче има други, за които тези парични потоци се оказват решаващи. Става въпрос за такива, където доходите са по-ниски, а изпращаните средства се равняват на над една четвърт от икономиките им.

Силен ръст на изпращаните от емигрантите пари в света

Силен ръст на изпращаните от емигрантите пари в света

Кои страни получават най-много средства от чужбина

От платформата за статистически изследвания Statista изчисляват, че тези трансфери имат най-голяма тежест за икономиката на Киргизстан. За 2017 година мигрантите са изпратили там общо 2,5 милиарда долара, които се равняват на цели 35% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Втора след нея е Тонга, като изпратените там едва 100 милиона долара се изчисляват на 33 на сто от икономиката на малката островна държава. На трето място е Таджикистан с трансфери в размер на 2,2 милиарда долара, които представляват 31% от икономиката.

Сред тези страни най-голям е обемът на преводите към Непал - 6,9 милиарда долара. Тази сума също се изчислява на повече от една четвърт от икономиката на страната или по-точно на 29% от БВП.

Infographic: The Countries Who Depend On Remittances The Most  | Statista You will find more infographics at Statista