През последните седмици броят на болните от коронавирус глобално нарасна значително, което изправи пазарите пред два въпроса: в състояние на втора вълна на заболяването ли сме и дали това ще се отрази на възстановяването на икономиката. Според анализатора от Morgan Stanley Четан Ахя отговорите са съответно "да" и "не", предаде Zero Hedge.

"Оставаме уверени, че глобалната икономика ще достигне нивата си от преди коронавируса в рамките на четири тримесечия, като в развитите страни процесът ще се случи за осем месеца", пише той в нов анализ.

Забавянето на плановете за отваряне на икономиките в някои части на света, включително и в някои щати на САЩ, ще се отразят и на темпа, с който стопанствата се възстановяват. "Но в САЩ продължаващото размразяване в останалите щати ще създаде инерция, която ще покачи макроикономическите показатели като цяло."

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Според Ахя, причината за това е, че средствата, които хората днес не разходват за туризъм и пътувания, докато си стоят вкъщи, се пренасочват към други сегменти на потребителската кошница. Същевременно мерките за социално дистанциране няма да окажат удар по разходите на домакинствата, тъй като потребителите вече са се адаптирали към извънредните мерки.

От друга страна, повод за позитивизъм има и заради прогреса, постигнат в откриването на ваксина. Здравният експерт на банката Матю Харисън прогнозира, че такава може да бъде разработена до края на август и тя да бъде достъпна за широката публика през първото тримесечие на 2021 г.

Даниел Лакайе: „Спасяването на всички“ е изключително рисково

Даниел Лакайе: „Спасяването на всички“ е изключително рисково

Това ще забави растежа, ще унищожи малките компании и стартъпите, ще срине инвестициите и ще доведе до нуждата от по-високи данъци, смята икономистът

Що се отнася до безработицата, според Ахя връзката между високия ѝ размер и потребителските разходи е "по-незначителна, отколкото се предполагаше в миналото". Той отбелязва, че в еврозоната разходите на домакинствата почти ще се възстановят до нивата си от преди коронавируса към последното тримесечие на годината. "А домакинствата с най-ниски доходи, макар и непропорционално силно засегнати, са защитени от най-тежките ефекти на рецесията, като две трети от безработните на практика получават повече средства сега, отколкото докато са били на работа."