Въпреки колосалните стимули от правителствата и централните банки, глобалната икономика преминава през притеснително покачване на фалитите и неплатежоспособността, пише икономистът Даниел Лакайе в блога си. Счетоводните баланси на водещите централни банки нараснаха с общо 20 трлн. долара, докато обещаните плащания на големите икономики възлизат на 7% от глобалния брутен вътрешен продукт - най-големият план за стимулиране на икономиката в историята.

Но това, което наричам "бейлаути за всички" - т.е. съзнателното решение на централните банки да осигурят всяка изискана подкрепа от компаниите и отраслите, - носи грандиозен риск. Повечето подобни пакети за стимулиране на икономиката са насочени към поддържане на правителствените разходи високи и към осигуряване на ликвидност на компаниите.

Затова не е изненада, че виждаме най-големият фискален и паричен план за подкрепа от Втората световна война насам, с който обаче идват два опасни непредвидени странични ефекта: увеличаването на зомби компаниите и колапсът на малките бизнеси и стартъпите.

Даниел Лакайе: Планът за възстановяване на Европа вероятно ще се провали

Даниел Лакайе: Планът за възстановяване на Европа вероятно ще се провали

Историята и икономическата наука показват, че не от това има нужда Стария континент

Според Institute of International Finance, обемът на фалиралите корпоративни облигации достигна 50 млрд. долара към края на първото тримесечие на 2020 г., въпреки исторически ниските лихвени проценти и колосалната ликвидност. От друга страна, според Deutsche Bank и Банката за международни разплащания, броят на зомби компаниите в еврозоната и САЩ - т.е. бизнесите, които не могат да обслужват лихвените си плащания с оперативните си печалби - се е изстрелял до исторически рекорден брой.

Професорите Петрулакис (ЕЦБ) и Андрюс (ОИСР) коментират, че: "Проблемът с производството в Европа се дължи на ръста на зомби компаниите, които изтласкват възможностите за всички останали." Този проблем само се задълбочава в настоящата криза.

Нарастването на фалитите по облигациите е следствие от високия ливъридж, наблюдаван до скоро в среда на ниски оперативни приходи. Това може би нямаше да е толкова тревожно, ако творческото разрушение беше оставено да работи, за да подобри икономиката, като в процеса неефективните компании бъдат придобити от ефективните такива. Днес, чрез изкуствено занижените лихвени проценти и печатането на пари, на практика се поддържа невероятно количество зомби компании живи.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

Резултатът е елиминирането на всеки положителен ефект от преструктурирането и иновациите. Освен това, за да поддържат паричните потоци и да останат живи, компаниите режат инвестициите в иновации, технологии и проучвания. Същевременно малките бизнеси, които нямат достъп до кредитиране или притежават физически активи, се стопяват с всеки изминал ден.

В най-развитите икономики, където 80% от заетостта идва от малките компании, "бейлаутите за всички" се превръщат в колосална програма за трансфер на богатство от бъдещата икономика към икономиката на миналото, което спира стабилното и производително възстановяване.

В еврозоната, основните получатели на средства по програмата за изкупуване на корпоративни облигации са големите индустриални конгломерати, които са изправени пред много нисък марж на печалбата и слаб растеж. В САЩ финансирането към реалната икономика е по-разнообразно и ефектът на зомбификацията е малко по-слаб, но в никой случай не трябва да се пренебрегва.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

По-слабо от очакваното възстановяване, нисък растеж на производителността и нелеко възстановяване на заетостта, както и нисък растеж на инвестициите, са вероятните следствия от паническата и неправилна програма на "бейлаути за всички". За жалост, това ще генерира още повече дълг и нуждата от още по-високи данъци, които допълнително ще подринат икономиката.