Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи да отпусне 48-месечен заем от 2,9 милиарда долара на Шри Ланка, за да помогне за възстановяването на икономическата стабилност на засегнатата от кризата южноазиатска страна.

Заемът ще бъде предоставен в рамките на Механизма за разширено финансиране на МВФ, който помага на страните да се справят с проблемите на платежния баланс или паричния поток. Той ще бъде изплатен само след задоволително преструктуриране на дълга, включително споразумения за облекчаване на дълга, между властите на Шри Ланка и кредиторите на страната.

Шри Ланка обяви фалит. Финансовата криза, опустошаваща страната се задълбочава

Тази островна държава официално обяви фалит

През последните дни хората се редят на опашки с часове, за да се опитат да си набавят бензин, докато цените на основните хранителни продукти са скочили повече от два пъти.

Програмата включва и реформи за Шри Ланка за намаляване на корупцията и увеличаване на финансовата прозрачност.

"Шри Ланка е изправена пред остра криза. Уязвимостите се увеличиха поради неадекватни външни буфери и неустойчива динамика на публичния дълг", казаха в прессъобщение Питър Бройер и Масахиро Нозак от МВФ, които ръководиха мисия в Шри Ланка през изминалата седмица.

"Априлският мораториум върху дълга доведе до неизпълнение на външните задължения на Шри Ланка, а критично ниското ниво на валутните резерви възпрепятства вноса на основни стоки, включително гориво, което допълнително възпрепятства икономическата активност."

Изпадналата в неплатежоспособност Шри Ланка повиши цените на горивата до нов рекорд

Изпадналата в неплатежоспособност Шри Ланка повиши цените на горивата до нов рекорд

Инфлацията в страната вече е извън контрол

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе обяви официално, че страната е във "фалит" в началото на юли.

Икономиката на Цейлон започна да се срива в края на 2020 г., за което правителството обвини пандемията. Според анализаторите обаче ситуацията е причинена главно от лошото политическо управление и натрупването на дългове към Китай.

Шри Ланка просрочи задълженията си за първи път през май. Оттогава резервите на страната в чуждестранна валута са изчерпани.

Групата на ООН за подпомагане на децата Уницеф ​​съобщи, че Шри Ланка е близо до хуманитарна криза.

Още преди настоящата криза Уницеф предупреди, че Шри Ланка има второто най-високо ниво на детско недохранване в Южна Азия, като две от всеки пет бебета не се хранят с минимално приемливата диета.