Борбата с изтощителната икономическа криза, която обхвана Шри Ланка продължава, като инфлацията в страната вече е извън контрол. На този фон изпадналата в неплатежоспособност държава повиши цените на горивата до рекордно високо ниво, съобщава Daily Sabah.

Този ход допълнително удря джобовете на 22 милиона граждани на Шри Ланка. Южноазиатската островна държава от месеци трада от недостиг на храна.

Министърът на енергетиката на страната - Канчана Вижесекера коментира пред местните медии, че новоназначеният в обхванатата от масови протести държава "икономически военен кабинет" е одобрил поскъпването на горивата, за да спре огромните загуби в държавната Ceylon Petroleum Corp.

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

В страната има остър недостиг на храни

Цените на бензина в Шри Ланка ще се повишат с до 24%, а на дизела с 38%. Освен това са въведени и ежедневни ограничения за това колко гориво може да бъде закупувано от един човек.

Правителството насърчава хората, които могат, да работят от вкъщи, за да се сведе до минимум използването на гориво и за да бъде намален поне малко ефектът от огромната енергийна криза.

Шри Ланка е изпаднала в най-тежката си икономическа криза от независимостта си през 1948 година, тъй като огромният недостиг на чуждестранна валута спря вноса и остави страната без гориво и лекарства.