Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе обяви във вторник, че страната е във "фалит".

Икономиката на Цейлон започна да се срива в края на 2020 г., за което правителството обвини пандемията. Според анализаторите обаче ситуацията е причинена главно от лошото политическо управление и натрупването на дългове към Китай, пише Business Insider.

Шри Ланка просрочи задълженията си за първи път през май. Оттогава резервите на страната в чуждестранна валута са изчерпани, а в неделя министърът на енергетиката Канчана Виесекера съобщи, че в цялата страна има останало гориво за по-малко от един ден.

Колко тежко ще пострада икономиката на Шри Ланка след атентатите?

Колко тежко ще пострада икономиката на Шри Ланка след атентатите?

Един милион работни места в страната съществуват заради туризма. А отменените резервации вече се натрупват

През последните дни хората се редят на опашки с часове, за да се опитат да си набавят бензин, докато цените на основните хранителни продукти са скочили повече от два пъти.

Правителството обяви, че всички, които не работят в основни услуги трябва да работят от вкъщи, за да пестят гориво, и затвори училищата.

В опит да облекчи страданието, Шри Ланка наскоро започна преговори с Международния валутен фонд, за да се опита да спаси това, което Викремесингхе нарече "колабиращата" си икономика.

Шри Ланка ще плаща петролен дълг от $251 милиона към Иран с чай

Шри Ланка ще плаща петролен дълг от $251 милиона към Иран с чай

Всеки месец Шри Ланка ще изпраща чай на стойност 5 милиона долара

"Сега участваме в преговорите като фалирала страна", каза той, цитиран от Ройтерс. "Следователно трябва да се изправим пред по-трудна и сложна ситуация от предишните преговори."

Викремесингхе каза, че Шри Ланка води преговори с Индия, Япония и Китай за формиране на консорциум за помощ, който би могъл да се намеси, ако МВФ се съгласи да помогне на страната да преодолее кризата.

Групата на ООН за подпомагане на децата Уницеф ​​съобщи, че Шри Ланка е близо до хуманитарна криза.

Още преди настоящата криза Уницеф предупреди, че Шри Ланка има второто най-високо ниво на детско недохранване в Южна Азия, като две от всеки пет бебета не се хранят с минимално приемливата диета.