Редицата смъртоносни атаки може да нанесат тежък удар върху една от най-крехките азиатски икономики. На Великден бомби бяха взривени в черкви и хотели в Шри Ланка, убивайки поне 290 души и ранявайки стотици, припомня CNN. Поне 39 от убитите са били чуждестранни туристи, включително от Великобритания, Дания, Австралия и Индия.

Терористичните атаки могат да увредят тежко икономиката на страната, която разчита значително на туризма. Островът приема около 2,5 милиона посетители годишно. Туризмът е сред най-значимите сектори за икономиката на Шри Ланка, като подкрепя съществуването на 1 милион работни места при население от малко над 21 милиона души и допринася за около 5 процента от брутния вътрешен продукт. Секторът е и третият най-голям източник на чуждестранна валута, според Capital Economics. Важността на туризма нарасна значително през последните десет години.

Терористичните атаки обаче най-вероятно ще ударят тежко индустрията, поне в краткосрочен план.

Вече има отказани пътувания

Един бизнес, който усеща удара моментално, е Ski Lankan Airlines - националния презвозвач. Главният изпълнителен директор Випула Гунатилека заяви пред CNN Business, че стотици пътници вече са отказали пътуването след атаките в неделя. "Тъй като бяха атакувани и хотели, може да очакваме все повече и повече отказани резервации, особено от чужбина", казва той.

Авиолинията е отговорна за превоза на една трета от чуждестранните туристи. Според главния директор все още е твърде рано, за да се прецени колко дълго ще продължи тази ситуация.

Инвеститорите могат да загубят доверие

Американските долари, китайските юани и другите валути, които туристите харчат в Шри Ланка, са жизненоважни за икономиката. Страната се нуждае от постоянен приток на валута, за да изплаща чуждестранния си дълг. Той е около 80% от брутния вътрешен продукт на страната, сочи статистиката, и се повишава. Наскоро рейтинговите агенции намалиха рейтинга на страната именно заради съмнението, че страната може да изплаща дълга си.

В последно време Шри Ланка пострада, както и останалите развиващи се икономики, след като чуждестранните инвеститори изтеглиха огромно количество средства от страната заради поскъпващия долар.

Ако инвеститорите загубят доверието, че Шри Ланка могат да изплащат дълговете си, това ще отслаби още повече валутата на страната, което ще натежи още повече на икономиката.