Най-богатият човек в Азия Гаутам Адани е в преговори за стартиране на голям проект за възобновяеми енергийни източници в Мароко. Целта ще е да се доставя възобновяема енергия на Европа.

Индийският милиардер Адани, който стои за конгломератът Adani Group, управлява множество бизнеси, които процъфтят през последните години. Един от бизнесите е свързан с развитието на пристанищата в Индия например. Под шапката на група стоят множество бизнеси с въглищни централи. Той притежава и Adani Green Energy Limited - индийска компания за възобновяема енергия със седалище в Ахмедабад, Гуджарат.

Сега милиардерът обмисля изграждането на вятърни и слънчеви централи в северноафриканската държава, както и съоръжения за производство на зелен водород за износ, според анонимни източници на Bloomberg.

Проектът би бил най-големият в сектора на чистата енергия на Адани извън Индия, като се смята, че може да достигне 10 гигавата.

Реализацията на проекта ще е на два етапа. Има и планове за доставка на електроенергия на местно ниво и за износ на електроенергия директно към Европа.

Междувременно акциите на Adani Green поскъпнаха с 3,6% тази седмица, което е най-голямото увеличение от два месеца.

Държавите в Северна Африка и части от Близкия изток се смятат за потенциални центрове за производство на зелен водородни, заради изобилието от слънце и вятър и близостта до ключови експортни пазари, включително Европа.

Този юли индийската ReNew Energy Global подписа първоначален договор за изграждане на проект за зелен водород на стойност 8 милиарда долара в Египет.

Адани иска бизнес империята му да е най-големия производител на чиста енергия в света до края на десетилетието, въпреки че продължава да прави големи инвестиции в изкопаеми горива.

Това няма да е лесно, защото конкуренти като Reliance Industries на милиардера Мукеш Амбани и индийските държавни енергийни гиганти като NTPC Ltd. и Indian Oil Corp.го следват по петите.