Само няколко дни от началото на 2019 година изглежда пазарите засега не се развиват много по-различно от последните месеци на миналата година. Последната "жертва" на нарастващата несигурност и волатилността се оказа американският гигант Apple, който се изправи пред сериозни разпродажби през последните дни.

Трудно е да се каже как точно ще продължат да се развиват пазарите през следващите месеци. Все пак, за да натрупаме очаквания, бихме могли да погледнем към това как се представиха различните активи през предходните 12 месеца.

От платформата Visual Capitalist са представили няколко инфографики, които показват как точно се развиха пазарите през този период.

Според тях индексът, отразяващ представянето на щатския долар, е отчел най-голям подем с ръст от 4,6% за 2018 година. След него единственият на положителна територия друг актив са щатските ценни книжа с ръст от 0,2 на сто.

От друга страна основните суровини записват спад от 13,9 на сто за миналата година, а най-големият губещ е петролът със спад от 24,8 на сто. Причина за това беше скокът на глобалните доставки през ноември, който доведе до драматичен срив на цените на петролния пазар.

Снимка 398676

Източник: visual capitalist

При основните валути лидерът за миналата година отново е щатският долар. Ръстове за изминалите 12 месеца отчитат още японската йена и мексиканското песо. От друга страна швейцарският франк и еврото са на негативна територия със спад от съответно 0,6 и 3,7 на сто. Най-голямо намаление регистрира австралийският долар - с 9,9 на сто.

"Силният американски долар упражняваше натиск върху редица от основните валути. От топ 19 на световните валути, само две от тях отчитат увеличение спрямо долара", посочват от Visual Capitalist.

Снимка 398678

Източник: visual capitalist

Големите печеливши на 2018 година се оказват алтернативните активи, като произведения на изкуството и виното. Двете групи са с ръст от съответно 10,6 и 10%.

В същото време най-горещата акция на американския пазар успя да утрои цената си през септември. Това са книжата на производителя на чипове AMD, които завършиха годината с 80% нагоре, като след септември паднаха от историческия си връх.

Най-големият губещ пък е bitcoin, чиято стойност се сви със 75,4 на сто. При акциите сривът на американския пазар беше най-голям при General Electrics - с 56,6 на сто.

Снимка 398677

Източник: visual capitalist