Въпреки че 2022 година трябва да е годината, в която да върнем нормалния си начин на живот, засега няма изгледи за това. Според експерти недостигът на две стоки ще пречи на глобалното възстановяване на икономиката - недостигът на торове и недостигът на чипове, за който се говори вече повече от година.

Преди дни Wall Street Journal отправи зловещо предупреждение, а именно, че "високите цени на торовете създават сериозен проблем на фермерите".

Засегнато е производството на хранителни продукти като авокадо, царевица и кафе в Южна Америка, кокосови орехи и маслини Югоизточна Азия. Засегнати са и производители на царевица и пшеница в Европа.

Това може да значи само едно - цените на хранителни продукти могат да се повишат още повече през 2022 г. През изминалата година световните цени на храните се покачиха до най-високи стойности от десетилетие насам, пише Oilprice.

Според Международния център за развитие на торове, само в Африка високите цени на торовете могат да доведат до намаляване на селскостопанската продукция в изключително големи количества - еквивалентни на продоволствените нужди на 100 милиона души.

Кризата с торовете придобива реални измерения за европейските земеделци

Кризата с торовете придобива реални измерения за европейските земеделци

Заради недостига се прогнозира и продължаващ ръст на цените на храните.

Още един недостиг може да донесе главоболия на глобалната икономика - недостигът на компютърни чипове. Според доклад на Министерството на търговията на САЩ, запасите от чипове в страната са на критично ниски нива.

Голям дефицит има на компютърните чипове, които се използват за производство на автомобили и медицинско оборудване.

"Високите цени на автомобилите през 2021 година са една от основните причини за инфлацията и то защото нямаме достатъчно чипове. Автомобилните производители са произвели близо 8 милиона коли по-малко от очакваното през миналата година, което според някои анализатори е над 210 милиарда долара пропуснати приходи", според секретарят по търговията на САЩ Джина Реймъндо.

Според производители, засегнати от недостига на чипове, проблемите ще продължат през следващите шест месеца, а някои предполагат, че недостигът ще продължи до следващата година.

Едно от големите притеснения на производителите е, че са зависими от производството на чипове в Азия. Днес Тайван отговаря за 63% от цялото производство на компютърни чипове в света.

Повечето фабрики за чипове са в Азия, където се помещава около 87% от пазарния дял на фабриките за полупроводници (само в Тайван около 63%). Политическият климат в региона и напрежението между Тайван и Китай заплашват доставките на компютърни чипове според някои.