Купуването на храна става все по-скъпо. За жалост, ходенето до супермаркета не се очаква да стане по-евтино през 2022 г. Какво се случва? Задържаното търсене, високите разходи за доставка и торове в комбинация с лошото време могат да продължат да поддържат високи цените на продукти като царевица, какао и захар.

Това от своя страна би могло да задържи глобалните цени на храните повишени, дори ако инфлацията в други части на икономиката спадне.

"Очакваме цените да останат на тези високи нива", заяви пред CNN Business Майкъл Магдовиц - анализатор по селскостопански стоки в Rabobank.

Цените на храните гонят рекордни стойности. Покачването е за четвърти пореден месец

Цените на храните гонят рекордни стойности. Покачването е за четвърти пореден месец

По-високите цени на храните допълнително затрудняват бюджетите на хората

Индексът на цените на храните на Организацията на обединените нации се изкачи до 10-годишен връх тази година. Прекъсванията във веригите за доставки заради пандемията - включително недостига на работна ръка и липсата на контейнери за стоки - увеличиха разходите на производителите точно тогава, когато търсенето скочи. Особено в Китай.

Екстремното време, включително суши и наводнения, допълнително влошиха ситуацията. Цените на селскостопанските стоки са се повишили с около 28% през последната година и са с около 40% над нивата от преди пандемията, съобщи Rabobank в своя доклад към края на годината.

По данни на Refinitiv фючърсите за царевица са с около 28% по-високи в сравнение с началото на годината. Пшеницата скочи с 24%, а цените на кафето са нараснали с над 80%.

Глобалните разходи за доставка напоследък намаляха малко, но това може да не е достатъчно, за да промени нещата съществено. Основният проблем, според експертите, е, че преди пандемията потребителите купуваха много селскостопански продукти, но според нуждите си. Тогава Covid-19 удари света и потребителите съжалиха, че нямат достатъчно запаси.

Храните в САЩ с максимално от 10 години поскъпване

Храните в САЩ с максимално от 10 години поскъпване

С най-голяма заслуга за повишаването на цените са месата, рибата и яйцата

Междувременно наводнения, изненадващи студове, горещини и суша бяха ежедневие през 2021-а година. Според прогнозите, това може да се повтори и през 2022-а.

Съответно, цената на основни продукти като соя и царевица е само една от причините за шокови цени в хранителнит магазини в Европа, Азия и Америка. Освен всичко останало, хранителните компании също се справят с по-скъпите опаковки и по-високите разходи за дистрибуция. А заплатите на работниците се покачват.

Някои от тези фактори могат и да отслабнат през следващите 12 месеца. Но засега производителите не предвиждат голяма промяна. Нещо повече, много от тях вече обявиха, че планират да повишат цените за своите клиенти на дребно и то още в началото на 2022-а година.

ФАО: Световните цени на храните скочиха до 10-годишен връх

ФАО: Световните цени на храните скочиха до 10-годишен връх

Индексът на цените на растителното масло пък се повиши през октомври с 9,6%, достигайки рекордно в историята ниво