Икономиката на Норвегия дълги години е поддържана от приходите от петрола. Страната разполага с най-големия суверенен фонд в света и нерядко го използва, за да попълни всякакви дупки в държавния и местните бюджети.

Норвежците обаче ще бъдат принудени да се събудят, тъй като правителството постепенно премахва подкрепата за икономиката, която стабилно навлиза от период на възстановяване към такъв на експанзия и скоро би могла да се справи с ограниченията на капацитета.

Това означава само едно - че дните на лесните бюджетни пари са свършили. "Няма смисъл да имаш помощни колела, ако няма нужда от тях", заяви пред Bloomberg норвежкият финансов министър Сив Йенсен.

В отговор на спада в ключовата за страната петролна индустрия, дясно-центристкото правителство наля рекордна сума от петролните приходи в икономиката, включително изтегляйки пари от държавния фонд с капитал от 1 трлн. долара за пръв път през 2016 г.

Норвегия ще тегли по-малко от най-голямата касичка в света

Норвегия ще тегли по-малко от най-голямата касичка в света

Повишаващите се цени на петрола подкрепиха държавната хазна

Тази година управляващите планират да похарчат 225 млрд. норвежки крони (28 млрд. долара) петролно богатство, което се равнява на почти 8% от икономиката на страната.

С помощта на широкообхватното покачване на световните финансови пазари правителството успя да увеличи бюджетните си разходи, като същевременно спазва правилото, което ограничава харченето на петролно богатство до 3% от общия капитал на фонда.

Но имайки предвид огромната сума, изразходвана през последните години, възможностите за увеличаване на разходите със същия темп през следващите години са ограничени. Приходите от нефт също ще започнат да намаляват, тъй като производството ще се понижи през следващото десетилетие.

"Норвегия ще прилича повече на други страни спрямо разходите и държавните бюджети, това ще е предизвикателство за парламента и за всички нас как да ги приоритизираме", посочи Йенсен.

Норвегия ще налее 28 млрд. долара петролно богатство в икономиката си през 2018 г.

Норвегия ще налее 28 млрд. долара петролно богатство в икономиката си през 2018 г.

Разбира се, скандинавската държава ще продължи да има силен защитен механизъм. Рекордните разходи успяват да запазят икономиката от пълна рецесия през последните години. Макар безработицата да нарасва, тя никога не се покачва над 5%.

Според управляващите системата се оказва устойчива и доказва, че Норвегия може да управлява големи финансови спадове.

"Фактът, че фондът е дългосрочен, означава, че можем да понесем краткосрочни загуби, тъй като обикновено се възстановяват с течение на времето. Поне това преживявахме досега", обяснява министърът, визирайки глобалния срив на финансовите пазари през 2008 г., когато стойността на фонда спадна с 23%.

Докато растящите търговски сътресения и и излизането на британците от ЕС са заплаха за икономиката, Йенсен отбелязва повишения дълг на домакинствата като най-голямата причина за безпокойство.

Тъй като централната банка вече се готви да повиши лихвените проценти за пръв път от 7 години, по-високите лихвени проценти могат да разкрият уязвимости.

Най-големият имотен балон се надува в Норвегия

Най-големият имотен балон се надува в Норвегия

Moody's изследва 20 развити икономики

Правителството реши по-рано този месец да затегне допълнително контрола върху ипотечното кредитиране и обяви, че ще обмисли регулации спрямо потребителското кредитиране.

"Правилата за отпускане на заеми работят", убеден е министърът.

Вместо да отпусне здравата хватка на правителството върху банковото кредитиране, финансовият министър предупреждава за последиците от по-свободните правила.

"Да се пуснеш и да оставиш жилищния пазар да галопира напред не е отговорът. Тогава е по-добре да има координирана стратегия за управление на развитието на пазара на жилища", смята Йенсен.