Норвегия очаква да тегли по-малко от огромния си суверенен фонд през тази година, след като повишението на цените на петрола се отразява добре на държавната хазна, пише Bloomberg.

Най-големият производител на газ и петрол в Западна Европа обръща нова страница, след като петролната индустрия излезе от най-големия спад за поне две десетилетия, благодарение на ограниченията наложени от ОПЕК+, заедно с геополитическото напрежение, които повишиха цените.

Във вторник правителство взе решение да намали количеството средства, които имаше намерение да изтегли от богатството, натрупано от петрола. Суверенният фонд надмина 1 трилиона долара още през миналата година.

Сега кабинетът смята да изтегли 21,1 милиарда крони (2,6 милиарда долара), а първоначалната идея бе за 72,3 милиарда долара. През 2016 година нужните ѝ средства бяха 87,7 милиарда крони - първата година, в която Норвегия трябваше да бръкне в най-голямата касичка в света от 90-те години на миналия век, когато фондът бе създаден.

Главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад дори допусна, че през 2018 година тегленията може да се превърнат в депозитите. Прогнозата на кабинета се базира на средна цена на петрола през година от 65 долара, която обаче може да се окаже доста консервативна. От началото на 2018 година средната цена на "черното злато" е около 69 долара, а в момента то се търгува за 78,7 долара за барел - най-високото ниво от 2014 година насам.