Растящата пропаст между цените на жилищата и наемите може да е знак, че корекция на пазара чака точно зад ъгъла. А най-голямата такава пропаст може да бъде видяна в Норвегия, пише Bloomberg, цитирайки изследване на 20 развитии икономики на Moody's Investors Service.

Идеята е, че когато повишаването на цените на жилищата не успеят да раздвижат и пазара на наеми, това може да е знак, че домакинствата имат твърде нереалистично очакване за бъдещо повишаване на цените - общоприет сигнал за "балон" на пазара", казват от компанията.

"Страни, в които цените на жилищата и наемите не са в баланс и се нагласят бавно, са в най-голям риск от вредните икономически ефекти от високи цени на жилищата", казват Емила Гьорк и Колин Елис, автори на доклада.

Пазарът на жилища в най-богатата скандинавска икономика отчете рязък скок на цените през последните години заради рекордно ниските лихви и огромните фискални стимули от правителството. Там пазарът е най-надеценен, следван от Белгия, Германия и Франция, където цените изглеждат "най-разтегнати".

И още нещо: Норвегия отчита най-високият дял на собствени жилища от всички страни в изследването - цели 85 процента, което предполага, че корекция на цените може да има "широкоразпространен вреден ефект на икономиката, финансовата стабилност и условията по кредитите", казват от Moody"s.

От началото на годината цените там тръгнаха надолу заради повишение на предлагането на имоти. Продавачите бързаха да продават.

Миналият месец местният финансов регулатор също отправи предупреждение и заяви, че жилищният пазар е най-големият риск пред икономиката. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие също предупреди за възможна корекция.

Снимка 329998

Източник: Bloomberg