Общо събрание свикват днес акционерите на "Топлофикация-София". Датата беше избрана, след като на 15 септември форумът на акционерите се провали.

Смяна на двама от шефовете на дружеството трябваше да бъде първата точка от дневния ред, след като министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров поиска да бъдат освободени председателят на Съвета на директорите Георги Ненков и изпълнителният директор Георги Рогачев от управленската структура.

Вчера обаче Столичният общински съвет (СОС) обяви след своята редовна сесия, че няма да подкрепи смяната на изпълнителния директор и на члена на борда на директорите.

Мотивите на СОС в защита на двамата са, че Рогачев и Ненков вече са били одобрени от миноритарния собственик на общото събрание на дружеството в края на юни.

Според СОС в сегашното си искане за смяната на двамата членове на управата министърът на икономиката и енергетиката не е посочил защо иска те да бъдат освободени. Пред медиите обаче Овчаров преди време заяви, че не е редно в управата на дружеството да остават лявата и дясната ръка на бившия й шеф Валентин Димитров, който бе отстранен окончателно от фирмата в края на юни, а по-късно бе задържан в следствения арест за пране на пари и укриване на данъци.

Рогачев и Ненков са в Съвета на директорите на топлофикацията от времето на Димитров и в последните три години, за които проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция установи злоупотреби с представителни разходи за над 33 млн. лв.

Съветниците обаче твърдят, че Рогачев, Ненков и третият общински представител - Борис Тодоров, се отчитат ежеседмично пред СОС, дейността им се оценява положително и за първото полугодие "Топлофикация-София" има положителен финансов резултат от близо 5 млн. лв.