ОПЕК е признала, че търсенето на петрол от страните, членуващи в картела, може да бъде значително по-ниско през следващите пет години, отколкото преди се очакваше, заради комбинацията от забавяне на глобалната икономика, увеличаване на добива на световното равнище и дори в резултат от действията на екоактивистите, посочва Ник Кънингам от oilprice.com в свой коментар.

Според последната оценка на картела, публикувана в нейната Прогноза за световния петрол, се очаква търсенето на суровината от страните от ОПЕК да достигне само 32,8 млн. барела дневно към 2024 г., което е значително по-ниска оценка от миналогодишната прогноза, според която тази стойност щеше да бъде в размер на 35 млн. барела дневно. Очакванията са търсенето от производители, които са извън организацията, все пак да нарасне, но пикът да бъде достигнат догодина.

Колко точно петрол имат Щатите?

Колко точно петрол имат Щатите?

За резервите и доставките на американските лидери в индустрията

Слабото състояние на глобалната икономика е довело до понижаване и на средно- и дългосрочната прогнози. "Предвид скорошните признаци за стрес в глобалната икономика и прогнозата за световния растеж, поне в средно- и дългосрочен план очакванията за търсенето на петрол са понижени до 110,6 млн. барела дневно към 2040 г.", посочва генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в доклада.

От организацията отбелязват, че се наблюдава растеж на производството от страни, които не членуват в картела, включително и на шистов петрол в САЩ. През последните години ОПЕК трябваше да понижи значително производството, което все пак не успя да доведе до елиминиране на шистовите производители в Америка, макар че нанесе тежки загуби на страните от организацията. А прогнозата е, че Бразилия, Норвегия, Канада и Гаяна ще продължат да добавят към производството през следващите няколко години, което ще окаже допълнителен натиск върху търсенето на петрол, произведен от картела.

Норвегия иска да бъде "зелен" лидер. Но също така да добива повече петрол от всякога

Норвегия иска да бъде "зелен" лидер. Но също така да добива повече петрол от всякога

Същевременно се очаква "унищожаване на търсенето". В доклада фразата "климатични промени" се появява почти 50 пъти, а от картела признават, че електромобилите стават все по-разпространени на глобално равнище. Въпреки тези фактори, от ОПЕК очакват ръст на търсенето от около 12 млн. барела дневно през следващите две десетилетия.

В резултат от това, от ОПЕК не предвиждат край на ерата на изкопаемите горива. По думите на Баркиндо, макар възобновяемите енергийни източници да бележат покачване, "петролът и природният газ ще задоволяват 50% от глобалните енергийни нужди през 2040 г." Прогнозата е въпреки забавянето на потреблението, търсенето да расте през всеки петгодишен период до края на прогнозния период.

Роснефт поема контрола над петрола във Венецуела срещу отписване на дълга

Роснефт поема контрола над петрола във Венецуела срещу отписване на дълга

Властите търсят начин това да сетне без приватизация на държавната компания PDVSA

ОПЕК посочва, че различните сегменти на петролната промишленост ще имат нужда от инвестиции в размер на 10,6 трлн. долара до 2040 г. Но това може да се окаже проблем. "Индустрията днес е притеснена относно политиките, които могат да окажат неблагоприятен ефект върху инвестициите, например тези, свързани с обявяването на финансова информация, отнасяща се до климатични феномени."

Кънингам припомня, че само преди няколко месеца Баркиндо е изтъкнал, че най-голямата заплаха за петролната индустрия идва от екоактивистите. "По мое мнение се наблюдава нарастваща мобилизация в света... срещу петрола", коментира той. В отговор на това екоактивистката Грета Тунберг туитна: "Благодаря ви! Най-големият комплимент за нас до момента!"

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

Общите му запаси на петролното поле се оценяват на над 1 милиард тона

Наскоро Кувейт обяви, че може да пропусне целите си за добив на петрол в резултат на климатичните промени. Вместо да се стреми към производство от 4,75 млн. барела дневно, страната ревизира тази цел до 4 млн. барела дневно.