Търсенето на петрол ще се увеличи с 990 хил. барела дневно до края на годината, посочват от ОПЕК в последното издание на Месечния доклад за петролните пазари. Това е значително по-нисък темп на покачване от последната прогноза на картела, която беше с 230 хил. барела дневно по-голяма, предаде Oilprice.

"Скорошното избухване на епидемията от коронавирус в Китай породи нуждата от допълнително понижаване на търсенето в страната спрямо предишния месец. Горивата за транспорта, особено самолетното гориво, ще бъдат повлияни негативно през първата половина на годината", пише в доклада.

Путин даде зелена светлина на петролен проект за €156 милиарда

Путин даде зелена светлина на петролен проект за €156 милиарда

Реализацията на "Восток Ойл" ще увеличи ръста на БВП на Русия с 2%

Поради тази причина прогнозата за търсенето в Китай беше понижена с 400 хил. барела дневно за първите шест месеца и с общо 200 хил. барела дневно за цялата година. Същевременно от картела отчитат, че заплахата от коронавируса увеличава несигурността пред цялата икономика до края на годината, което ще се отрази и на търсенето на петрол на глобално равнище.

Търсенето на петрол, произведен от страните на картела, ще се понижи с допълнителни 200 хил. барела дневно, до 29,3 млн. барела дневно, което е с 1,3 млн. барела по-ниско търсене спрямо миналата година. Производството на ОПЕК, включително и Еквадор, се понижи с 509 хил. барела дневно спрямо стойността си през декември миналата година, до 28,859 млн. барела дневно.

Американският петрол може да поевтинее до $45 през седващите седмици

Американският петрол може да поевтинее до $45 през седващите седмици

На фона на спад в търсенето заради епидемията в Китай

Според някои анализатори обаче понижаването може да е недостатъчно за предотвратяване на пресищането на пазарите и допълнителния срив на цените, тъй като Китай преминава през най-големия шок в сферата на петрола за последното десетилетие. Затова от картела се очаква да намалят производството си допълнително. Но тепърва ще стане ясно дали Русия ще понижи добива си през второто тримесечие.