Петролният картел "ОПЕК+" се съгласи на заседанието си да се придържа към умерено покачване на добива на петрол, въпреки натиска от водещите потребители за по-голямо увеличение на предлагането, след като цените на "черното злато" достигнаха 7-годишни върхове.

Това стана на фона на призиви от САЩ, Индия и други държави да добиват повече нефт, докато икономиките се възстановяват от пандемията.

"ОПЕК+" обаче отново реши да се придържа към плана си за месечни увеличения на добива с 400 хиляди барела на денонощие, като обвини за покачващите се цени на петрола, неуспеха на държавите консуматорки да осигурят адекватни инвестиции в изкопаеми горива, докато преминават към по-екологична енергия.

Няколко източника от "ОПЕК+'" също така казаха за Ройтерс, че цените са били повишени и от напрежението между САЩ и Русия, след като Вашингтон обвини Москва, че планира да нахлуе в Украйна, което Русия непрекъснато отрича.

Увеличението на добива на петрол се усложнява и от факта, че няколко членки на ОПЕК изпитват трудности да постигнат дори текущите месечни целеви квоти да добив и нямат свободен капацитет за по-нататъшно увеличаване на производството.

В тази връзка "ОПЕК+" отново подчерта след заседанието си, "ключовото значение на придържането към пълното съответствие и компенсационния механизъм, като страни членки се възползват от удължаването на периода на компенсация до края на юни 2022 година".

Експертите на "ОПЕК+", цитирани от Ройтерс, запазиха непроменена прогнозата за нарастване на световното търсене на петрол през за 2022 г. с 4,2 милиона барела на денонощие и коментираха, че търсенето ще достигне нивата преди пандемията през втората половина на годината, като се очаква общото осреднено потребление на петрол през настоящата година да достигне 100,8 млн. барела на денонощие.

Търсенето на петрол беше малко над 100 милиона барела на денонощие през 2019 г., но пострада тежко от началото на коронавирусната пандемия и свързаните с нея строги противоепидемични мерки през 2020 година.

Ще тласне ли ОПЕК+ цените на петрола над $100 за барел

Ще тласне ли ОПЕК+ цените на петрола над $100 за барел

През февруари цените на петрола ще останат на сегашното високо ниво, а може и да се повишат