Ще има три основни фактора, които през 2022 г. ще влияят на цените на природния газ, коментира за агенция Прайм Владислав Онишченко, президент на руския Център за стратегически изследвания.

Първият фактор е идването на пролетта, когато температурата на въздуха започва да се повишава в страните, консумиращи газ. "И цената, разбира се, ще има тенденция към намаление".

Вторият фактор е реализацията на инвестиционните проекти в газовия сектор, което също ще окаже натиск върху цените на "синьото гориво", смята експертът.

"Не само реализацията на "Северен поток 2", но и на други проекти, които се изпълняват на север. Има много проекти, които са предназначени за разширяване на доставките, например в страните от Персийския залив, където внедряват допълнителни мощности за втечнен газ", посочва Онишченко.

Третият фактор от който ще зависят цените на природния газ, по думите на енергийния експерт, е възможната тенденция европейските страни да сключват нови дългосрочни договори.

"Ако в един момент пазарът на газ отиде на "спот", както виждаме, като цяло това създава ситуация за силни колебания на цените на пазара", обясни президентът на Центъра за стратегически изследвания. Според него, "много страни ще се опитат да се подсигурят и да сключват дългосрочни договори за доставки на газ на цени, които според тях са приемливи."

Експертът подчертава, че цената на газа влияе и върху много други сектори, като заводите от химическата промишленост, производството на изкуствени торове, селскостопанското производство и т.н. "Последствията са много. Затова е изгодно да има прогнозируема, дългосрочна и изгодна цена", каза експертът и добави, че според него тези фактори ще сработят и цените на газа ще тръгнат надолу.

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Цените на синьото гориво са скочили 7,5 пъти от началото на тази година

Онишченко не посочва конкретни стойности на цените на газа за следващата година, но коментира, че според него цените на синьото гориво няма да надминат тези за 2021 г., тъй като няма "фундаментални фактори за тяхното увеличение".

А освен това, евентуално голямо поскъпване на газа "не би било от полза нито за купувачите, нито за доставчиците", защото предвидимостта е по-добрият вариант.

Междувременно европейските цени на природния газ тръгнаха рязко надолу в края на седмицата благодарение на очаквани по-високи доставки на втечнен природен газ; запазен допълнителен капацитет от "Газпром"; както и прогноза, че студеното време ще омекне по-бързо от очакваното.

Фючърсите изтриха 16 процента и паднаха до €120,6 за мегаватчас. Те все още са с 20 процента по-високо спрямо началото на седмицата, а доставките от Русия са под нивата от миналата година.