Цената на пандемията на коронавирус може да достигне до 8,8 трилиона долара, или почти 10% от глобалния брутен вътрешен продукт, в зависимост от това колко дълго продължава пандемията и колко силни са реакциите на правителството, според Азиатската банка за развитие.

По-краткият период на ограничаване на икономиките - от три месеца, съчетан със силни политически мерки, може да ограничи въздействието до 4,1 трилиона долара, или 4,5% от световната продукция, се казва в доклад. Очаква се регионът на Азиатско-Тихоокеанския басейн да представлява около 30% от общия спад на глобалното производство, предава Bloomberg.

Анализът подчертава важната роля на политическите намеси, които могат да играят, за да помогнат за смекчаване на щетите за икономиките, според в икономистът на банката Ясуюки Савада.

Вече има повече от 4 милиона потвърдени случая на коронавирус в световен мащаб. Много хора губят работата си и тази тенденция се засилва. Между 158 и 242 милиона работни места биха могли да бъдат загубени в световен мащаб, според доклада на институцията. Азиатско - Тихоокеанският регион представлява по-голям дял от загубата на работни места, тъй като производственият му сектор остава "трудоемък", заяви Джеймс Вилафуерте, старши икономист в банката. В Китай могат да бъдат загубени до 95 милиона работни места, каза той.

Въпреки че производството и хотелиерството ще бъдат най-силно засегнати, квалифицираните работници в други сектори също могат временно да се изместят, заяви той.

Намаляване на заплатите

С намаляването на потреблението и инвестициите заплатите ще спадат, особено в САЩ и Европа, заяви главният икономист на банката Савада.

"Това е риск за здравето и не се ръководи от основни икономически проблеми", каза Савада. "Политиките за интелигентно здравеопазване и политиките за ограничаване на действията са наистина ключов фактор", каза той, като се позова на мерките, прилагани в Южна Корея и Виетнам.

Ограниченията за пътуване и блокирането на пътуванията, които са за спиране на разпространението на вируса, вероятно ще намалят световната търговия с 1,7 трилиона долара до 2,6 трилиона долара, заяви още банката.

Епидемията ще предизвика краткотрайна, но остра рецесия в България със 7,8% спад на БВП

Епидемията ще предизвика краткотрайна, но остра рецесия в България със 7,8% спад на БВП

Добрата новина е, че възстановяването ще бъде по-силно и бързо от кризата от 2008