След като по-голямата част от 2019 г. се превръщаше в прогресивно по-тежка за индустриалния сектор в Китай, данните за печалбите през ноември дадоха глътка въздух за местните пазари. Те са отчели покачване с най-бързия си темп за последните осем месеца, въпреки слабостта на вътрешното потребление, предаде Reuters.

Отчетеният растеж е от 5,4% на годишна основа, като общият размер на печалбите е достигнал почти 85 млрд. долара (или 594 млрд. юана). Той идва след три последователни месеца на спад, който през октомври достигна 9,9%. Понижението на печалбите е движено от търговската война със САЩ и отслабването на търсенето на местните домакинства, показват данните на Националното бюро за статистиката.

Китай намалява митата на 850 продукта от 2020

Китай намалява митата на 850 продукта от 2020

През 2018 г. вносът на стоки от този списък достига $389 милиарда

За периода от януари до края на ноември индустриалните предприятия в страната са отчели печалба от 5,61 трлн. юана, което е с 2,1% по-малко от година по-рано. Все пак, благодарение на доброто представяне на фирмите през ноември, за първите единадесет месеца темпът на понижение е по-добър от този през първите десет, когато възлизаше на 2,9% на годишна основа.

Растежът на печалбите се дължи на ускоряването на производството и продажбите през миналия месец, както и на спада на цените на едро. Все пак не може да се очаква, че един силен месец след няколко поредни на спад означава, че индустриалният сектор се е насочил към възстановяване.

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години?

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години?

Много по-бързо от БВП на Европа и от дълга на САЩ

"Макар че печалбите на компаниите бяха позитивни през ноември, трябва да видим, че натискът върху икономическия растеж остава силен, а волатилността и несигурността на растежа на печалбите се запазват", коментира Жу Хонг от националната статистика на Китай. "Те се дължат на множество фактори като пазарното търсене и индустриалните цени."

Сред водещите отрасли, в които печалбите са нараснали, са химическият, петролнопреработващият и стоманената индустрия. При тях ценовият растеж е движил доброто представяне. По-ниско е покачването на печалбите при държавните предприятия, където те са нараснали с 0,6%.

До какво ще доведе меркантилизмът на Китай?

До какво ще доведе меркантилизмът на Китай?

Това не е път към устойчивия икономически растеж, посочва икономист

"Очакваме покачването на индустриалните печалби да бъде краткотрайно, предвид силните насрещни ветрове пред икономиката и все още високото ниво на несигурност в преговорите между САЩ и Китай", коментираха икономисти от Nomura. "Според нас Пекин ще продължи да осъществява умерени програми за количествени улеснения, предвид ограничените си възможности за действие."