От следващата година Китай ще въведе временни мита върху 850 продукта, които са по-ниски от настоящите. Списъкът включва стоки като замразено свинско, авокадо и полупроводници, обяви финансовото министерство на страната, цитирано от CNBC. Изчисления на Bloomberg сочат, че през 2018 г. вносът на стоки от този списък достига $389 милиарда.

Китайската икономика отчита най-слабия ръст от близо 30 г. и през следващата година натискът може да се увеличи, но правителството обещава да поддържа растежа в разумни граници през 2020 г. и да прокарва ефективни политики.

Митата върху замразено свинско ще бъдат намалени до 8% от 12 на сто, докато върху замразено авокадо ще бъдат намалени до 7% от 30 на сто, отбелязва още министерството.

Митата върху някои лекарства за лечение на астма и диабет са 0%. Също така ще бъдат намалени и на някои продукти от дърво и хартия, а 0% са предвидени при внос на полупроводници, пише Infostock.bg.

От 1 юли 2020 г. Китай допълнително ще намали митата върху някои продукти от информационните технологии.

Постигнатата сделка за "първата фаза" на сделката между Китай и САЩ беше оповестена в края на по-миналата седмица след повече от две години на търговски преговори между САЩ и Китай, въпреки че и до този момент никоя от двете страни така и не публикува малко по-конкретни детайли относно постигнатото споразумение.

"Китайският и американският преговарящи търговски екипи са в тясна комуникация", заяви пред репортери Гао Фън, говорител на китайското министерство на търговията.

"След официалното подписване на сделката съдържанието на споразумението ще бъде публично оповестено", посочи Гао Фън. Според него в скоро време ще бъдат представени и нови регулации за инвестициите от чужбина. Той отказа да коментира как последните ходове по отношение на импийчмънта на президента на САЩ могат да повлияят на търговската сделка.

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години?

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години?

Много по-бързо от БВП на Европа и от дълга на САЩ