Никога не е било лесно да разберем къде свършва китайското правителство и започва частният сектор, но разделителната линия става все по-неясна днес на фона на потъващия пазар, пише Bloomberg.

Поне 47 частни компании разкриха, че планира да продадат дялове на държавни инвеститори през 2018 г. Темпът на тези сделки се ускори през последните месеци, след като финансовият пазар в страната изтри $3,2 трилиона и притисна в ъгъла основателите на компании, които са обещали дялове като обезпечение за заеми. В тази ситуация, някои предприемачи нямат друг избор, освен да приемат държавните пари.

Въпреки че капиталовите инжекции намалиха риска от дифолти в краткосрочен план и накараха акциите на някои компании да тръгнат рязко нагоре, те създават и притеснение, че китайското правителство се възползва от срива на пазарите, за да стъпи на терена на частния сектор.

Въпреки скорошните ликвидни предизвикателства, китайският частен бизнес е сред ключовите двигатели за икономическата експанзия на страната през последните четири десетилетия и обикновено са доста по-продуктивни от държавните дружества.

Икономиката на Китай не е растяла така бавно, както сега, от годините на кризата

Икономика номер 2 в света не е растяла така бавно, както сега, от годините на кризата

На фона на нараснали нива на дълга и търговския конфликт със САЩ

Покупката на дялове в индустриалния, технологичния, потребителски и други сектори засега засяга малък дял от листнатите на борсата частния бизнеси, но мащабът може да нарасне при продължаваща пазарна турбуленция.Няколко местни и провинциални правителства са заделили пари за помощ на компании, според публикации в местни медии.

Yonker Environmental Protection Co., производител на оборудване за контрол на замърсяването, чийто акции се сринаха с 55 процента през тази година, е типичен пример. На 9 октомври компанията заяви, че инвестиционна компания, подкрепена от местно правителство, има план да изкупи 30 процента дял от контролиращия акционер.

Тази стратегия става все по-популярна през последните години, след като Пекин предприе мерки срещу сенчестото банкиране. Но някои наблюдатели са скептични. Притеснението е, че компаниите може да минат от частни в държавни ръце, което ще направи икономиката по-малко ефективна и ще ограничи дългосрочния растеж.

Китай остава най-голямата "люпилня" за милиардери в света

Китай остава най-голямата "люпилня" за милиардери в света

Китайските богаташи растат с рекордно темпо, скоро ще бъдат по-заможни от американските