Световните милиардери увеличиха общото си богатство с 19% до 8.9 трлн. долара през 2017 г., най-вече благодарение на ръста в Китай, където се появяват по двама нови милиардери на седмица.

Общо 199 души по цял свят са станали милиардери през годината, като близо 1/3 от тях са забогатели чрез някаква форма на иновации, останалата част от тях достигат милиардерски статус чрез увеличаване на бизнеса си в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщава доклад на UBS и PwC, цитиран от Reuters.

Милиардерите в тази европейска страна правят пари по-бързо от всички други в света

Милиардерите в тази европейска страна правят пари по-бързо от всички други в света

Те са спечелили над 27 милиарда долара от началото на годината

Това се забелязва най-отчетливо в Китай, където милиардерите се увеличават от 318 до 373, притежавайки общо 1.12 трлн. долара (ръст от 39% на годишна база).

"Китайските милиардери предприемачи водят икономическата трансформация на страната си, а в по-широк мащаб и тази на останалата част от Азия. За малко повече от 10 години те създадоха едни от най-големите компании в света, повишиха стандарта на живот и забогатяха с безпрецедентни темпове", твърди докладът Billionaires Insights 2018 на UBS и PwC.

UBS, чието подразделение за управление на богатството управлява около 2.5 трлн. долара активи, и PwC заявиха, че в Азия вече има повече милиардери, отколкото в САЩ, и те са напът да станат по-богати от американските си колеги в рамките на 3 години.

За първи път в историята: Китайските милиардери са повече от американските

За първи път в историята: Китайските милиардери са повече от американските

Всеки ден в Азия се "ражда" нов супербогаташ

"Новата кохорта от китайски предприемачи е предизвикателство за Силициевата долина, на фона на нарастващото напрежение в търговията и интелектуалната собственост. Те разработват нови бизнес модели, възползвайки се от възможностите и се движат бързо между бизнес секторите", посочват експертите.

Китай е създал 50 т.нар. "еднорози" - компании с оценка най-малко 1 млрд. долара - от 2016 до 2018 г., малко по-малко от 62-те, създадени в САЩ, отчита докладът.

Бързата урбанизация и ръст на производителността ще помогнат на младите китайски да продължат да забогатяват и да стават милиардери през следващите години, твърдят експертите.