Двамата най-заможни човека във Франция - титаните в сферата на луксозните стоки Бернар Арно и Франсоа Пино, са добавили 22,3 милиарда долара към своите сметки през 2018 година. И това помага на европейската страна да се превърне в тази, в която през първите месеци на годината богаташите трупат пари най-бързо в света.

Общо топ 13 на най-състоятелните французи са спечелили 27,6 милиарда долара или с 12% повече от януари насам, пише Bloomberg. Това е близо двойно повече от ръстът при супербогаташите в Япония, която е втората най-добре представяща се държава в тази посока.

До голяма степен успехът на Франция се дължи на личния такъв на Бернар Арно, който е председател на гиганта в модната индустрия LMVH, както и на този на Пино, чиято компания Kering държи марката Gucci.

Възобновеното търсене на луксозни стоки в Китай и нарастващото значение на електронната търговия повишават сериозно продажбите на компаниите от индустрията. Допълнително значение имат и продажбите на произведения на изкуството на аукционната къща Christie"s, която е част от империята на Пино.

Към днешна дата Арно е най-богатият човек в Европа със състояние от 76,4 милиарда долара, а това на Пино се изчислява на 35,5 милиарда долара.

Ръстът в продажбите е донесъл още допълнителни 2,4 милиарда долара на братята Алън и Джерард Вертмайер, които държат Chanel, както и 3,7 милиарда долара на най-богатата жена във Франция - собственичката на L"Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс.