Петролните цени намаляват в сряда след данните на Американския петролен институт (API) за неочаквания ръст на запасите в САЩ миналата седмица с 1,03 милиона барела. Анализаторите средно очакваха свиването на стоковите резерви в страната с 5,37 милиона барела, съобщава Trading Economics.

Цената на априлските фючърси за сорта Brent а на лондонската борса ICE Futures днес към 9,15 ч. българско време спада с 0,03 долара , до 65,34 долара за барел. Във вторник Brent поскъпна с 0,13 долара (0,2%), до 65,37 долара за барел, като актуализира своя 13-месечен ценови връх.

В същото време априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с 0,25 долара до 61,42 долара за барел. В хода на вчерашната търговия цената на тези контракти се намали с 0,03 долара (0,1%) до 61,67 долара за барел.

Министерството на енергетиката ще публикува официални данни за енергийните резерви в САЩ по-късно в сряда на 24. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират средно намаление на запасите от нефт в САЩ за седмицата, приключила на 19 февруари, с 4,8 милиона барела, както и намаление на запасите от бензин и дестилати съответно с 2,8 милиона барела и 3,5 милиона барела.

Американските производители на петрол постепенно възстановяват производството в Тексас, който беше парализирано от тежките студове. Добивът на петрол в тексаската част на Пермския басейн, което преди седмица бе паднал до около 600-700 хиляди барела на ден, се увеличи до около 2,9 милиона барела, каза ръководителят на северноамериканското подразделение на OilX Bert Гилбърт.

Друга енергийна инфраструктура, която е била засегната от замръзване в САЩ, също започва да се нормализира. Операторът на тръбопроводи Plains All American Pipeline, който обяви форсмажорни обстоятелства миналата седмица, планира да върне 16 тръбопровода към нормална работа, съобщи Bloomberg. Освен това поне 8 рафинерии започнаха да възобновяват производството си във вторник.