Цените на петрола се покачват значително в понеделник сутринта след спад през септември и цялото трето тримесечие.

Страните от ОПЕК+ обмислят намаляване на производството на петрол с повече от 1 милион барела на ден, съобщи The Wall Street Journal, цитирайки участници в срещата на алианса, която ще се проведе на 5 октомври.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 87,54 долара за барел, което е с 2,40 долара повече от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията миналия петък тези контракти поевтиняха с $2,04 (2,3%) до $85,14 за барел. Ноемврийските фючърси, които изтекоха в петък, се търгуваха по 87,96 долара за барел, спад от 53 цента (0,6%).

Brent приключи предходната седмица с ръст от 2,2%, но падна през септември и третото тримесечие съответно с 8,8% и 23%.

В същото вреве фючърсите за американския еталон WTI за ноември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 81,68 долара за барел, което е с 2,19 долара (2,62%) по-високо от крайната стойност на предходната сесия. До затварянето на сесия в петък цената на тези договори падна с $1,74 (2,1%) до $79,49 за барел.

През миналата седмица WTI поскъпна с 1%, но също така загуби 11% и почти 25% съответно за месеца и тримесечието.

Притесненията на търговците на петрол относно забавянето на глобалния икономически растеж допринесоха за спада на петролните цени с най-бързите темпове от началото на пандемията COVID-19 през 2020 година.

От септември миналата година редица страни от ОПЕК+ изостанаха от производствената си цел поради липса на инвестиции, военни сблъсъци и санкции, докато общата квота на ОПЕК+ се увеличава, което позволява на страните, които могат да увеличат производството, да го направят. Съответно намаляването на квотите ще доведе до факта, че дори тези, които могат да го увеличат, ще намалят производството.

Така че, ако преди година реалното изоставане от установеното ниво на производство беше 0,7 милиона барела на ден, то през август тази година вече беше 3,6 милиона барела на ден. В същото време страните от ОПЕК през август не са произвели почти 1,4 милиона барела на ден, а страните извън ОПЕК - 2,19 милиона барела на ден.

От страните от ОПЕК най-много изостават Нигерия, Ангола, Република Конго и дори Саудитска Арабия (със 100 000 барела на ден през август). От страните извън ОПЕК Русия е най-голямо изоставане от квотата. Така, според Росстат, руският добив на петрол през август възлиза на 9,8 милиона барела на ден, докато е разрешен добив в размер на 11 милиона барела на ден. Освен това Азербайджан и Казахстан произвеждат по-малко от установената квота.