Цените на петрола се повишават в четвъртък след подписването на временното търговско споразумение между САЩ и Китай.

Мартенските фючърси за Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по 64,36 долара за барел, което е с 36 цента повече от цената при затваряне на предишната сесия. В сряда тези контракти поевтиняха с $0,49 , до $ 64 за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI в електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към този момент се повишиха с $ 0,38 до $ 58,19 за барел. До края на вчерашната търговия цената им спадна с $0,42, до $ 57,81 за барел.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на КНР Лю Хе подписаха споразумение за първата фаза от уреждането на търговския спор между двете страни.

То предполага, че Пекин ще увеличи вноса на стоки от Съединените щати с най-малко 200 милиарда долара за две години. Според съобщения в медиите, в замяна на това САЩ няма да налагат допълнителни ограничения на Китай.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви по-рано, че първата фаза на търговската сделка не предвижда премахване на всички мита върху китайските стоки, това може да бъде постигнато във втория етап на споразумението.

Преговорите с Китай за втората фаза на търговското споразумение вече са в ход, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в интервю за Fox Business Network, но не даде подробности.

Вчера, след публикуването на отчета за състоянието на стоковите енергийни запаси в САЩ, цените на петрола паднаха до 6-седмични минимуми.

Управлението за енергийна информация (EIA) на Министерството на енергетиката съобщи, че запасите от нефт в САЩ са намалели с 2,5 милиона барела за седмицата, приключваща на 10 януари. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно ръст от 500 хиляди барела.

В същото време EIA отчете, че миналата седмица запасите от бензин са се увеличили с 6,7 милиона барела, а на дестилатите - с 8,2 милиона барела. Анализаторите прогнозираха ръст на първия показател с 3,3 милиона барела, на втория - с 1,3 милиона барела.