Цените на петрола се покачват в петък сутринта на фона на публикуването на данни за енергийните запаси в САЩ, които показва намаляване на запасите от бензин и дестилати в страната миналата седмица.

Към 9:15 часа българско време цената на мартенските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 79,23 долара за барел, което е с 0,54 долара повече от края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,85 (1,09%) до $78,69 за барел.

Пазарната стойност на февруарските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повиши с $0,64, до $74,31 за барел. До затварянето на предишната търговия цената на тези контракти се увеличи с $0,83 (1,14%) до $73,67 за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ са нараснали с 1,69 милиона барела миналата седмица до 420,65 милиона барела, според седмичния доклад на Министерството на енергетиката на страната.

Стоковите резерви от бензин обаче намаляват с 346 хил. барела и възлизат на 222,66 млн. барела. Търговските запаси от дестилати са намалели с 1,43 милиона барела до 118,78 милиона барела.

Експертите очакваха увеличение на запасите от петрол с 1,5 милиона барела, намаление на запасите от бензин с 1 милион барела и спад на запасите от дестилат с 1,17 милиона барела.

От началото на седмицата цените на петрола паднаха с около 7% поради увеличаването на случаите на COVID-19 в Китай, което застрашава краткосрочните перспективи за търсенето на петрол във втората най-голяма икономика в света.

На свой ред "ястребовите" сигнали от Федералния резерв на САЩ по отношение на бъдещата посока на паричната политика засилват опасенията за потенциална рецесия, пише Trading Economics.