Цените на петрола растат в сряда сутринта на фона на намалелите доставки по тръбопроводите от Канада към САЩ. А така също и заради надеждите за продължаване на пакта ОПЕК+ за съкращаване на добива.

Стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачи с $0,43 (0,69%) - до $63,06 за барел. При закриване на вчерашната сесия цената се е увеличила с $0,35 (0,56%) - до $62,57 за барел.

Фючърсните контракти за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,89 (1,57%) - до $57,72 за барел. Във вторник те поскъпнаха с $0,41 (0,73%) - до $56,83 за барел.

През миналата седмица тръбопровода Keystone, чиято мощност е 590 хил. барела в денонощие и който подава суровина за преработвателни заводи в САЩ, бе спрян поради изтичане на петрол. TransCanada Corp, която е оператор на петролопровода, съобщи, че доставките по това съоръжение ще бъдат по-малки с 85% през ноември.

Друг фактор, подкрепящ петролните цени, е спадът на запасите от суровината в САЩ.

По данни на Американския институт по петрола (API), през миналата седмица е са се намалили с 6,4 милиона барела до 455,4 милиона барала. Анализаторите прогнозираха спад от 1,5 милиона барела.

По-късно днес ще излязат официалните данни на енергийното министерство на САЩ.

Върху динамиката на цените в кратко и средносрочна перспектива силно влияние оказват очакванията ОПЕК и другите участници в споразумението за съкращаване на добива извън картела да удължат неговото действие до края на 2018 година.

СВ своя обзор за 208 година инвестиционната банка J.P. Morgan отбелязва, че петролните пазари ще отидат към баланс през следващата година пир условие, че пактът ОПЕК+ бъде продължен. В противен случай пазарът е заплашен от свръхпредлагане.

По прогноза на банката котировките за европейския Brent ще се търгуват средногодишно по $58 за барел догодина, а тези за американския еталон WTI - по 54,6 за барел.